Μαζαράκι Φαρών και Κουνινά Αιγίου…

Από έγγραφα του έτους 1848 προκύπτει ότι υπήρξε διένεξη μεταξύ των χωριών Κουνινάς Αιγίου και Μαζαρακίου δήμου Φαρών για αρκετής έκτασης εθνική γη στη θέση  Αλογοπιάστη.

Αυτή την περιοχή οι μεν Κουνινιώτες ζητούσαν να την κάμουν δική τους οι δε κάτοικοι του χωριού Μαζαράκι ζητούσαν να μείνει ως έχει, δηλ. εθνική, να την καλλιεργούν αυτοί και να πληρώνουν προς το Δημόσιο τα δικαιώματα.

Ο Δήμαρχος Φαρών Δ. Γκοτσόπουλος, στις 5 Οκτωβρίου 1848 από την Χαλανδρίτσα, έστειλε έγγραφο προς τον Νομάρχη Αχαΐας στο οποίο αφού εκθέτει τα παραπάνω αναφέρει:

«…Αν και αι αρμόδιαι αρχαί υπεσχέθησαν την αυτοπρόσωπον μετάβασίν των προς τον σκοπόν να προσδιορίσωσι τα όρια, έκτοτε όμως δεν ενηργήθη τι συντελούν προς ησυχίαν των κατοίκων δύο ολοκλήρων χωρίων./ Ήδη κε Νομάρχα, ήρχισαν τ’ αυτά και με έτι πεισματωδέστερον και αποφασιστικώτερον τρόπον, ώστε καθάς επληροφορήθημεν και αν αι αρμόδιαι αρχαί δεν προλάβωσι να διευθετηθεί το περιστατικόν τούτο, βεβαιούμεν υμάς κ. Νομάρχα, ότι επαπειλείται ρήξις μεταξύ των δύο χωρίων, της οποίας το αποτέλεσμα θα είναι λυπηρότατον…».

Ο Νομάρχης στις 7 Οκτωβρίου 1848 διεβίβασε το έγγραφο προς το αρμόδιο  υπουργείο, αναφέροντας ότι δεν υπήρχε δυνατότητα από τη Νομαρχία να μεταβεί άτομο στην περιοχή όπου τα διαφιλονικούμενα κτήματα διότι ο βοηθός του ήτο απασχολημένος.

Δεν βρέθηκαν άλλα διευκρινιστικά έγγραφα γιά το θέμα.

Θ. Τζώρτζης.

Advertisements
This entry was posted in Ιστορία and tagged . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s