Γκερμπεσιώτες στον ΕΛΑΣ.

Η 28η ημέρα του Οκτώβρη πλησιάζει και η αντίσταση του Έλληνα, του ελληνικού λαού στους καταχτητές Γερμανούς και Ιταλούς, αλλά και τα δεινά που ακολούθησαν μας έρχονται στο νου…

Μεταξύ εκείνων που πολέμησαν τους καταχτητές ήσαν και οι μαχητές του ΕΛΑΣ[1].

Για τους καταγόμενους από το Γκέρμπεσι, μέχρι στιγμής, έχω ελάχιστα στοιχεία. Μερικά απ’ αυτά παραθέτω στη συνέχεια:

Παπαζαφείρης Βασίλειος: (ψευδώνυμο: Λεπίδας) από το Γκέρμπεσι Λαπαθών. Ανήκε στο ΙΙΙ τάγμα του 12ου Συντάγματος του ΕΛΑΣ. Τραυματίστηκε σε σύγκρουση που έγινε στις 17 Αυγούστου 1944 έξω από τα Λεχαινά στη θέση Δροσαλή, όπου τμήμα του ΙΙΙ τάγματος με επικεφαλής τον λοχία Κουλουβάρδη (Μπουρνιά) συνεπλάκη με δύναμη Γερμανών. Αποτέλεσμα: 7 Γερμανοί νεκροί και 2 τραυματίες. Αντάρτικες απώλειες 2 τραυματίες: Ο Βασίλειος Παπαζαφείρης (Λεπίδας) και ο Νικόλαος Καρδιανός (Καρατζάς). Δεν γνωρίζω άλλα στοιχεία.

%cf%80%ce%b1%cf%80%ce%b1%ce%b6%ce%b1%cf%86%ce%b5%ce%af%cf%81%ce%b7%cf%82-%ce%bb%ce%b5%cf%80%ce%af%ce%b4%ce%b1%cf%82Σκόνδρας Ανδρέας: από Γκέρμπεσι (Προφ. Ηλία). Αναγράφεται σε φ. Μητρώου του 2ου Τάγματος του 12ου Συντάγματος του ΕΛΑΣ, στον 6ο λόχο, στις 27.10.44, με χρονολογία κατάταξης 1.10.44. Την ίδια ημέρα (27.10.44) έχει συνταχθεί φύλλο λιποταξίας για τον Ανδρέα Σκόνδρα όστις απουσιάζει από το λόχο του από 18.10.44 και κηρύσσεται λιποτάκτης από 25.10.44.

%cf%83%ce%ba%cf%8c%ce%bd%ce%b4%cf%81%ce%b1%cf%82%cf%83%ce%ba%cf%8c%ce%bd%ce%b4%cf%81%ce%b1%cf%821

Ταπεινός Βασίλειος: από Γκέρμπεσι (Προφ. Ηλία). Αναγράφεται σε φ. Μητρώου του 2ου Τάγματος του 12ου Συντάγματος του ΕΛΑΣ, στον 6ο λόχο, στις 27.10.44, με χρονολογία κατάταξης 1.10.44. Την ίδια ημέρα (27.10.44) έχει συνταχθεί φύλλο λιποταξίας για τον Βασίλη Ταπεινό όστις απουσιάζει από το λόχο του από 17.10.44 και κηρύσσεται λιποτάκτης από 24.10.44.

%cf%84%ce%b1%cf%80%ce%b5%ce%b9%ce%bd%cf%8c%cf%82%cf%84%ce%b1%cf%80%ce%b5%ce%b9%ce%bd%cf%8c%cf%821Όπως προκύπτει από τα παραπάνω, οι Ανδρέας Σκόνδρας και Βασίλειος Ταπεινός κατατάχτηκαν την ίδια ημέρα στον ΕΛΑΣ (1.10.44) στον ίδιο λόχο (6ο) και φέρονται να εγκατέλειψαν τις μονάδες τους στις 17 ο Ταπεινός και στις 18 του μηνός ο Σκόνδρας, μετά δηλαδή παραμονή 17 και 18 ημερών. Άλλα στοιχεία δεν γνωρίζω για τους παραπάνω μέχρι σήμερα. Παρακαλώ όποιον έχει στοιχεία και επιθυμεί ας μου τα στείλει.

Την ίδια ημέρα κατατάχθηκε και ο Κωστούλιας Μιλτιάδης από το Μουρίκι, όστις λιποτάκτησε από 20.10.44, ο Αντώνης Ζαχαρόπουλος από το Μοίραλι, όστις κηρύχθηκε λιποτάκτης από 20.10.44 κ. α.

(Σημείωση: Εάν κάποιος εκ των ανωτέρω τυχόν επιζών ή απόγονος αυτού, αισθάνεται ότι θίγεται ή εν τέλει δεν επιθυμεί να αναφέρεται σ’ αυτήν την ανάρτηση το συγκεκριμένο όνομα, παρακαλώ να μου το γνωρίσει μέσω του mail και αμέσως θα το αφαιρέσω, διότι σκοπός μου είναι μόνο η αποτύπωση των ιστορικών προσώπων και γεγονότων και σε καμία περίπτωση δεν επιδιώκω άλλο τι π.χ. προσβλητικό ή σε βάρος προσωπικών δεδομένων κάποιου ατόμου.).

. Για τον αείμνηστο μπάρμπα μου Χαράλαμπο Τζώρτζη (Μπέκιο), μαχητή και αυτόν του ΕΛΑΣ, ευελπιστώ ότι θα συγκεντρώσω ικανά στοιχεία και τότε θα επανέλθω.

Πηγή των εγγράφων: Αρχείο 12ου Συντάγματος ΕΛΑΣ.


[1] Ο Ελληνικός Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός (ΕΛΑΣ) ήταν το στρατιωτικό σκέλος του Εθνικού Απελευθερωτικού Μετώπου (ΕΑΜ) κατά την κατοχή της Ελλάδας. Ιδρύθηκε στις 16 Φεβρουαρίου του 1942. στις επαρχίες Καλαβρύτων, Αιγιαλείας και Πατρών την εποχή εκείνη είχε επικρατήσει το ΕΑΜ και ο ΕΛΑΣ με έδρα την επαρχία Καλαβρύτων. Ο ΕΛΑΣ είχε οργανωμένα δύο Συντάγματα το 6ο και το 12ο στις επαρχίες αυτές καθένα των οποίων περιελάμβανε δύο Τάγματα. Εκτός αυτών είχαν ιδρυθεί από τον ΕΛΑΣ και ανεξάρτητα Τάγματα Καλαβρύτων και Αιγιαλείας. Το 12ο Σύνταγμα είναι το πρώτο αντάρτικο Σύνταγμα που συγκροτήθηκε στην Πελοπόννησο και αυτό έγινε στη Ρακίτα. Στρατιωτικός Διοικητής ορίστηκε ο Συν/χης Βλάσης Ανδρικόπουλος, πολιτικός ο Γιώργης Σουλελές (Νώντας) και καπετάνιος ο Λαμπέτης. Στη Ρακίτα επίσης συγκροτήθηκε και το Ι τάγμα του 6ου Συντάγματος Κορίνθου με στρατιωτ. Διοικητή τον ανθ/γό Μπούρα.

Για κάθε χρήση των στοιχείων, απαιτείται η σαφής αναγραφή της πηγής.

Θ. Τζώρτζης.

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Google photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s