Ένα αξιόλογο βιβλίο ενός σημαντικού δημιουργού…

O πατέρας Μάξιμος Ιβηρίτης (Νικολόπουλος) μου έκανε την τιμή να μου στείλει το βιβλίο του «Το Άγιον όρος επί Οθωμανικής κυριαρχίας» (Εκδοτ. Παραγωγή – Διάθεση: Γραφικές Τέχνες – Εκδόσεις Μυγδονία, Θεσ/νίκη, 2012).

Ευχαριστώ πολύ τον Οσιολογιώτατο πατέρα Μάξιμο και εύχομαι ολόψυχα καλή πορεία στο έργο του.

Το έργο αυτό είναι κοπιώδες, είναι θαυμάσιο, είναι μοναδικό!

Στις πρώτες σελίδες του διαπίστωσα ευκρινώς την εκτίμηση του Οικουμενικού Πατριάρχου προς τον συγγραφέα του έργου πατέρα Μάξιμο, η οποία αποτυπώνεται στην από 16.9.2011 επιστολή του, η οποία παρατίθεται στη συνέχεια.

Όπως και εσείς θα διαπιστώσετε διαβάζοντας τα «περιεχόμενα» αυτού, το έργο αποτελείται από 560 σελίδες,  στις οποίες περιλαμβάνονται με σαφήνεια και γλαφυρότητα καταγεγραμμένα ιστορικά γεγονότα αλλά και πληροφορίες τόσο για το «Όρος» όσο και για τους εις αυτό διαβιούντες κατά την Α΄ και Β΄ Τουρκοκρατία  και κατά την επανάσταση του 1821 και μετά απ’ αυτήν.

Περιλαμβάνονται επίσης αρκετές σπάνιες και πολύτιμες φωτογραφίες και λιθογραφίες όπως και εικόνες. Φωτογραφίες προθηκών με όπλα Αγιορειτών μοναχών του 1821 και του Μακεδονικού Αγώνα, φωτογραφίες Αγιορειτών αγωνιστών και Μακεδονομάχων. Περιλαμβάνονται επίσης φωτογραφίες των εξωφύλλων πρωτοτύπων πονημάτων ευρισκομένων στην βιβλιοθήκη της Ι. Μ. Ιβήρων.

Στο έργο περιλαμβάνεται επίσης εκτενής βιβλιογραφία συναφών πονημάτων τα οποία στην πλειονότητά τους κατέχει ο συγγραφέας του έργου στην βιβλιοθήκη του.

Αξιοσημείωτο επίσης είναι το γλωσσάριο όπως και το γενικό ευρετήριο το οποίο είναι πολυσέλιδο και λίαν χρήσιμο στον αναγνώστη και κυρίως τον ερευνητή, καθιστώντας αρτιότερο το έργο.

Τέλος το έργο, πέραν της εκ του περιεχομένου του απορρέουσας αξίας και χρησιμότητάς του, το χαρακτηρίζει η καλαίσθητη βιβλιοδεσία του και η εν γένει «πλουσία του» εμφάνιση.

 Ο πνευματικός δημιουργός, πατέρας Μάξιμος, αξίζει των ευχαριστιών και του επαίνου όχι μόνο της ταπεινότητός μου αλλά πιστεύω και όλων των πνευματικών ανθρώπων.

Η προσφορά του στο πνευματικό οικοδόμημα της πατρίδος μας είναι μεγάλη όπως ανάλογη είναι και η τιμή την οποία περιποιεί στην επαρχία Καλαβρύτων και ιδιαίτερα στη γενέτειρά του, το χωριό Καμενιάνους Καλαβρύτων.

%ce%ac%ce%b3%ce%b9%ce%bf-%cf%8c%cf%81%ce%bf%cf%82%ce%ac%ce%b3%ce%b9%ce%bf-%cf%8c%cf%81%ce%bf%cf%821%ce%ac%ce%b3%ce%b9%ce%bf-%cf%8c%cf%81%ce%bf%cf%822%ce%ac%ce%b3%ce%b9%ce%bf-%cf%8c%cf%81%ce%bf%cf%823%ce%ac%ce%b3%ce%b9%ce%bf-%cf%8c%cf%81%ce%bf%cf%824%ce%ac%ce%b3%ce%b9%ce%bf-%cf%8c%cf%81%ce%bf%cf%825%ce%ac%ce%b3%ce%b9%ce%bf-%cf%8c%cf%81%ce%bf%cf%826%ce%ac%ce%b3%ce%b9%ce%bf-%cf%8c%cf%81%ce%bf%cf%827%ce%ac%ce%b3%ce%b9%ce%bf-%cf%8c%cf%81%ce%bf%cf%828%ce%ac%ce%b3%ce%b9%ce%bf-%cf%8c%cf%81%ce%bf%cf%829%ce%ac%ce%b3%ce%b9%ce%bf-%cf%8c%cf%81%ce%bf%cf%8210%ce%ac%ce%b3%ce%b9%ce%bf-%cf%8c%cf%81%ce%bf%cf%8211%ce%ac%ce%b3%ce%b9%ce%bf-%cf%8c%cf%81%ce%bf%cf%8212Α. Τζώρτζης.

Advertisements
This entry was posted in Βιβλιοπαρουσίαση and tagged , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s