Ντέντες.

Μία διευκρίνιση:

Στο «Ιστορικό Λεξικό της επαρχίας Καλαβρύτων, τ. 4, σ. 467 και στο λ. Ντέντας Αγγελής, έχω αναφέρει με ερωτηματικό αν αυτός καταγόταν από το Γκέρμπεσι όπως βεβαίωνε στο πιστοποιητικό του ο Β. Πετιμεζάς, ή από το Μπούμπουκα, δεδομένου ότι ο ίδιος ανέφερε ότι κατοικούσε εκεί (Μπούμπουκα).

Στον εκλογικό κατάλογο του 1865 που έχω παραθέσει στο λ. Μπούμπουκα στον ίδιο τόμο, δεν αναφέρεται Ντέντες Αγγελής. Αναφέρεται όμως Ντέντες Νικόλαος με παιδιά τον Γεώργιο και τον Ιωάννη. Αυτού του Νικολάου Ντέντε αναφέρεται ότι πατέρας του ήταν ο Ντέντες.

Το 1846, είκοσι περίπου χρόνια πριν, εξεταζόμενος κάποιος  Νικόλαος Ντέντες (δεν γνωρίζω αν ήταν ο παραπάνω αναφερόμενος, αφού στον κατάλογο το 1865 αναφέρεται ότι ήταν 50 ετών, ενώ 19 χρόνια ενωρίτερα δηλώνει ότι ήταν 40 ετών, δηλαδή υπάρχει μια διαφορά 9 ετών) ως μάρτυρας στα Καλάβρυτα και ερωτηθείς πόσων ετών είναι, απάντησε ότι ήταν 40 και ερωτηθείς από πού κατάγεται, απάντησε ότι καταγόταν από το Γκέρμπεσι.

Επομένως δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το επώνυμο Ντέντες υπήρχε στο Γκέρμπεσι και ίσως δικαίως ο Β. Πετιμεζάς βεβαίωνε χωριό καταγωγής του Αγγελή Ντέντε (του οποίου τη σχέση με τον εν λόγω Νικόλαο δεν γνωρίζω) το Γκέρμπεσι.

Στη συνέχεια παραθέτω μέρος του εγγράφου που αναφέρει τον Νικόλαο Ντέντε, το οποίο όπως διαπιστώνετε είναι δυσανάγνωστο.

ntentes

Θ. Τζώρτζης.

Advertisements
This entry was posted in Ιστορία. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s