Το Μπεντρόνι, ο τούρκος κάτοχος αυτού και ο Αγγελής Σακέτος.

Μπεντρόνι: Είναι το Δ. διαμέρισμα με τη σημερινή ονομασία Αχαϊκό, το οποίο ανήκει στο δήμο Ωλενίας του νομού Αχαΐας. Αναφέρεται με την ονομασία Μπεντρόνι το (βλ. ανάρτηση στο παρόν blog 15.3.2016 με τίτλο: «Χωριά στην Αχαΐα (ευρύτερη περιοχή Πατρών) κατά τη βενετοκρατία»). Επίσης αναφέρεται ότι το Μπεντρόνι ήταν αρβανιτοχώρι του δήμου Δύμης και το 1879: είχε 138 κατοίκους το δε 1907: 264 κ. λ.

Όπως παρακάτω θα αναφέρω, το Μπεντρόνι το 1828 το κατείχε ο Τούρκος Σαδίκ αγάς και το επώλησε στον Πατρινό βουλευτή Έπαρχο και αγωνιστή του 1821, Αγγελή Σακέτο[i].

Το πωλητήριο έγγραφο προσδιορίζει τα όρια του χωρίου Μπεντρώνι το οποίο  επώλησε, ως επίσης και «σπιτόπτοπο» στην Πάτρα και πέραν των άλλων, αναφέρει ότι επειδή ο Αγγελής Σακέτος είχε δανείσει στον Τούρκο χρήματα, εκείνος αναχωρώντας από αυτόν τον τόπον και επειδή δεν είχε γρόσια να του αφήσει για τα χρέη του «απεφάσισα [αναφέρει] με καλήν μου βολήν και θέλησιν και επώλησα εις αυτόν [το] Μπατρώνι με τα σύνορα του γεωργημένου και αγεώργητου τόπου, μύλος και όσα δενδρικά έχω εις αυτό το χωρίον, έχει δε σύνορα από το εν μέρος την Αχαΐαν, από το άλλο την Καμενίτζα, από το άλλο του Κράλη και από το άλλο του Χαϊκάλη. Ομοίως δε τον σπιτότοπον οπού έχω εδώ εις Πάτραν το οποίον έχει σύνορα από το ένα μέρος την εκκλησίαν  του Αγίου Γεωργίου και από τα άλλα μέρη δρόμον δημόσιον. Τα επώλησα δε όλα ταύτα δια γρόσια  χιλιάδες πενήντα (50.000)…». Το έγγραφο αυτό (αντίγραφο) που φέρει ημερομηνία 2 Οκτωβρίου 1828, υπογράφουν ως μάρτυρες οι: Γεώργιος Γιαννακόπουλος, Νικηφόρος Νεζερίτης, Χαραλάμπης Λοντοτσακίρης, Δ. Βαφειόπουλος, Κων. Παπαθανασόπουλος, Δημήτριος Αντωνόπουλος, Χριστόδουλος Λόντος, Δημήτριος Αινιάν, Δημήτριος Τζίπηρας, Γεώργιος Μαυρομμάτης. «και τουρκιστί γεγραμμένα τα επόμενα: Μουλάχουσεΐνης Μουλαμεχμεντόπουλος μάρτυς, Μουσταφάμπεης Τζιτζιμπελόπουλος μάρτυς, Μεϊμέταγας Καϊνάρης μάρτυς, Μουλαχουσεΐνης Αληπασόπουλος,  Μουχτί εφέντη μάρτυς, Ταϊρτζάς τ’ Αράπη, μάρτυς».

Ο Σακέτος για να του αναγνωριστεί η «αγορά» αυτή, απευθύνθηκε αρχικά στη Δημογεροντία Πατρών και εκείνη, με έγγραφό της κάνει αναφορά στο  ιστορικό αυτής της υποθέσεως και επιβεβαιώνει αυτή την αγορά εκ μέρους του Σακέτου, του χωρίου Μπεντρόνι από τον Σαδίκ αγά. Η ημερομηνία του εγγράφου είναι 28 Δεκεμβρίου 1828 και το υπογράφουν ο Θάνος Μαντζαβίνος, ο Ανδρέας Καλαμογδάρτης και ο Δημήτριος Αντωνόπουλος.

Ο Σακέτος έστειλε έγγραφο προς τον Κυβερνήτη της Ελλάδος με ημερομηνία 7 Απριλίου 1829, στο οποίο αναφέρεται ότι έχει αγοράσει το Μπεντρώνι και βεβαίωση του Θ. Κολοκοτρώνη περί αυτού. Το έγγραφο του Θ. Κολοκοτρώνη προς τον κυβερνήτη της Ελλάδος, με ημερομηνία 25 Μαρτίου 1829, αναφέρει ότι ο Σακέτος έχει αγοράσει το Μπεντρώνι από έναν Τούρκο και αυτό το είχε γνωρίσει ο Σακέτος στον Κυβερνήτη όταν αυτός είχε επισκεφθεί τα μέρη εκείνα. Επίσης ο Κολοκοτρώνης αναφέρει ότι ο Σακέτος είναι καλός πατριώτης και έχει προσφέρει στην πατρίδα στρατιωτικώς και πολιτικώς πολλάς θυσίας με πατριωτικό ζήλο και προθυμία και παρακαλεί να θεωρηθεί η αγορά του αυτή, διότι είναι ένας πτωχός και καλός άνθρωπος.

Στη συνέχεια έγινε έγγραφο του Προσωρ. Διοικητού Αχαΐας Α. Αξιώτη προς τον Κυβερνήτη της Ελλάδος, με ημερομηνία 17 Απριλίου 1829 με το οποίο ζητούνται οδηγίες για τη διεκδίκηση του Σακέτου.

Υπάρχει επίσης και άλλο έγγραφο του Αγγελή Σακέτου προς τον Κυβερνήτη της Ελλάδος, με ημερομηνία 18 Απριλίου 1829, στο οποίο διατυπώνει την παράκληση να του αναγνωριστεί η αγορά αυτή.

Πηγή: Γ.Α.Κ.

————————————————————————————————–

[i] Ο Αγγελής Σακέτος, σύμφωνα με τον Κ. Ν. Τριανταφύλλου (Ιστορικό Λεξικό Πατρών), διετέλεσε βουλευτής το 1827, ήτο εκ των ευπόρων των Πατρών και το ύψωμα εκεί όπου είναι το Δημοτικό βρεφοκομείο ονομαζόταν «ύψωμα Σακέτου».  Διετέλεσε και Έπαρχος Πατρών και Δημοτικός Σύμβουλος κ.λ. Πέραν αυτών έχει υπογράψει ως οπλαρχηγός (Λοχαγός), πολλά πιστοποιητικά αγωνιστών του 1821 από την επαρχία Πατρών, μερικά εκ των οποίων έχω παραθέσει στο παρόν blog.
Advertisement
This entry was posted in Ιστορία and tagged , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s