Αυτοί οι Χωροφύλακες σκοτώθηκαν στην Χαλανδρίτσα.

Στις 14 και 17 Νοεμβρίου 2017 είχα αναρτήσει δύο δημοσιεύματα για τη μάχη μεταξύ ανταρτών και χωροφυλάκων στην Χαλανδρίτσα.

Στη συνέχεια παραθέτω τα ονόματα όσων σκοτώθηκαν και όσων τραυματίστηκαν στη μάχη αυτή, τον Ιούλιο του 1948, όπως αυτά αναφέρονται στο έντυπο: «Η έξοδος της Χαλανδρίτσας» (Αθήνα 1949, υπό Α. Σ. ΣΚΑΝΔΑΜΗ), απ΄ όπου και η διπλανή εικόνα.

Διευκρινιστικά αναφέρω ότι από τους 68 χωροφύλακες υπό τον Κων. Παπαδόπουλο σκοτώθηκαν 45 (17 μόνιμοι, 17 χωρίς θητεία, 6 υπενωματάρχες, 4 ενωμοτάρχες και ο διοικητής  της φρουράς), 16 τραυματίστηκα και 7 διασώθηκαν.

Σύμφωνα με τον Β. Λάζαρη (Εμφύλιος στην Αχαΐα) Μεταξύ των φονευθέντων ήσαν ο Δημ. Αίσωπος από την Πάτρα (τον οποίο δεν βλέπω στους παραπάνω καταλόγους), ο Δημ. Καλατζής από το Ίσωμα, ο Νικ. Μασούρας από του Κάλφα, ο Νικ. Σκόνδρας από το Ριόλο και ο Παναγ. Φρούντας από του Μοίρα.

Τέλος, από πληροφορίες γραπτές που έχουν περιέλθει σε γνώση μου, η Χρυσάνθη σύζυγος του Στεφανόπουλου, καταγόταν από το Σούλι και προσέφερε πολύ μεγάλη βοήθεια στους συναδέλφους του άνδρα της και αγωνίστηκε μαζί τους και ισάξια, μέχρι τη στιγμή που σκοτώθηκε.

Σε ότι αφορά τον διαβόητο Βασιλοχρήστο, από το «Ιστορικό λεξικό της επαρχίας Καλαβρύτων» μεταφέρω εδώ μέρος των πληροφοριών: «Βασιλοχρήστος Βασίλειος: (του Χρήστου και της Χριστίνας). Είχε γεννηθεί στην Κονίσκη (Κόνισκα, στην πλαγιά του Άνινου) Τριχωνίδος. Σκοτώθηκε στη Χαλανδρίτσα στη δεύτερη μάχη που έγινε με τους αντάρτες στις 5.7.1948. Η ληξιαρχική πράξη θανάτου στο δήμο Πατρών έχει αριθ. 469/ 22.7.1948. Ετάφη στο Α΄ Νεκροταφείο Πατρών την επομένη ημέρα της μάχης…. Βασιλοχρήστος: ο διαβόητος Σταθμάρχης Χωροφυλακής Σουδενών. Ήταν ο φόβος και ο τρόμος όλης της περιοχής. Σκοτώθηκε στη μάχη της Χαλανδρίτσας στις 5/7/1948….»

Θ. Τζώρτζης.

 

 

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Google photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s