Ο κλέπτης πνευματικού προϊόντος και η σημαντικότητά του….

 

Αγαπητοί μου φίλοι,

δεν γνωρίζω να υπήρξε άνθρωπος όστις γεννήθηκε μορφωμένος, με σπουδές και καλλιέργεια, ή γνώστης ουδέ των ελαχίστων της γνώσης. Όλοι μάθαμε και συνεχίζουμε να μαθαίνουμε.

Οι αρετές της αλήθειας, της τιμιότητας, της ευθύτητας κ. λ. επιβάλλουν στους ευθείς και εντίμους, όταν παρουσιάζουν ή ενσωματώνουν σε δικά τους γραπτά, πληροφορίες ή κείμενα ή μέρος κειμένων, άλλων συγγραφέων, να αναφέρουν την πηγή από την οποία τα άντλησαν ή τα αντέγραψαν. Αυτό επιβάλλει και η σχετική νομοθεσία.

Δυστυχώς μερικοί κενοί, νομίζουν ότι αν συρράψουν κείμενα ή λόγους άλλων και μάλιστα αξιολόγων και σημαντικών εργατών του πνεύματος, καθίστανται και αυτοί σημαντικοί και αξιόλογοι και «ψηλώνουν» και κομπορρημονούν.

Επειδή πολλά χρόνια ασχολούμαι με την έρευνα κυρίως ιστορικών πηγών, έχω διαπιστώσει ότι όλοι οι σοβαροί επιστήμονες, ερευνητές, συγγραφείς, καθηγητές κ.λ. αναφέρουν πάντα την πηγή άντλησης των πληροφοριών τους, οι οποίες πληροφορίες τότε αποκτούν μεγαλύτερη βαρύτητα σύμφωνα με την πηγή τους και καθίστανται πιό χρήσιμες, αφού ο αναγνώστης έχει την δυνατότητα να τις διασταυρώσει και να τις αξιολογήσει.

Παρατηρώ καθημερινά να αντιγράφουν άτομα, διάφορα από το παρόν Blog, στο οποίο αναρτώ διάφορα ιστορικά κυρίως στοιχεία. Αυτό εγώ δεν το απαγορεύω αλλά έχω ζητήσει να αναφέρουν την πηγή. Μέχρι τώρα δεν έχω διαπιστώσει αν το κάνουν ή όχι. Αυτό θα φανεί μελλοντικά και τότε ίσως να είναι οδηνηρό γι’ αυτούς…

Σήμερα θέλω να σας γνωρίσω το εξής σχετικό θέμα.

Θα σας παρουσιάσω ενδεικτικά σε αντιπαράθεση 2-3 τμήματα από το αξιόλογο βιβλίο του Γ. Χατζησωτηρίου «Ιστορία της Παιανίας…», Αθήνα 1973, και αντίστοιχα κείμενο ενός «αντιγραφέως» (έτσι κομψά θα τον αναφέρω), ο οποίος διατρίβει εντός της Παιανίας και χρησιμοποιεί τις πληροφορίες αυτές χωρίς να αναφέρει ως πηγή τον εν λόγω συγγραφέα Χατζησωτηρίου, ούτε και τη Μητρόπολη, σ’ αυτό που ακολουθεί. Αλλά ούτε και σε εισαγωγικά το κείμενο, ώστε να φαίνεται ότι δεν είναι δικό του. Επίσης και άλλο τμήμα από ιστότοπο της Μητρόπολης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής, που χρησιμοποιεί ο ίδιος με την ίδια λογική.

Και δεν είναι μόνο αυτά…

Θαυμάστε λοιπόν…

Κείμενο Χατζησωτηρίου:

Κείμενο του «αντιγραφέα»…

Κείμενο Παπασωτηρίου…

Κείμενο «αντιγραφέως»…

Κείμενο της Μητρόπολης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής…

Κείμενο (μόνο, όχι εικόνα) του «αντιγραφέως»…

Αν ο Χατζησωτηρίου ζούσε θα του έλεγε:

Φιλαράκο, εγώ για το αντικείμενο που προσπαθείς να «πραγματευτείς» αναγράφω στο βιβλίο μου από τη σελίδα 204 έως τη σελ 212 και αναφέρω και τις πηγές των πληροφοριών μου. Τα κείμενα αυτά είναι πνευματικό μου προϊόν και έχω κοπιάσει να συλλέξω τις πληροφορίες να τις αξιοποιήσω και να τις γράψω και απαιτώ να μην τις χρησιμοποιείς σαν δικά σου κείμενα, γιατί αυτό είναι «κλοπή». Στρώσε τον πισινό σου, ψάξε στις πηγές, μόχθησε, φάε άπειρες ώρες στην αναζήτηση ψηγμάτων πληροφοριών, και… όταν τις βρείς βάλε από κατω φαρδιά πλατιά τη τζίφρα σου.

Εγώ, που  εξεπλάγην με την «ευρυμάθεια» και τη «μόρφωσή του», θέλω να του πω, ότι όσα τέτοια και αν κάνει, όσους εικονικούς ή και πραγματικούς αναγνώστες των αντιγραφών του και αν έχει, όπως και αν πλασάρεται, σημαντικός όπως ο Χατζησωτηρίου ή και άλλοι τους οποίους πιθανόν ν’ αντιγράφει, δεν θα γίνει ποτέ με αυτή την τακτική. Μάλλον υποβιβάζει έτι περισσότερο τον εαυτό του. Επίσης θα του συνιστούσα να μάθει, να διδαχθεί και την ηθική πλευρά και την νομική του θέματος, δεδομένου ότι απευθύνεται στο κοινό και ειδικώτερα της πόλης του, το οποίο και υποτιμά με αυτές τις τακτικές.

Αυτά…!

 

This entry was posted in Άρθρα. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s