Γκολφίνος Λουμπιστιάνος (συμπληρωματικά στοιχεία).

Όπως σε προηγούμενη αναφορά μου (25 Μαΐου 2019) σας υποσχέθηκα, παρουσιάζω σήμερα, συμπληρωματικά, δύο νέα έγγραφα για τον Γκολφίνο Λουμπιστιάνο, τα οποία περιήλθαν σε γνώση μου με τά τη δημοσίευση του «αφιερώματος» στην εφημερίδα «Πελοπόννησος». Άλλα έγγραφα σχετικά με τον Λουμπιστιάνο έχουν καταχωρηθεί και στο «Ιστορικό Λεξικό της επαρχίας Καλαβρύτων» στο λ. Μελετόπουλος Δημήτριος.

Έγγραφο 1.

Η αίτηση του Γκολφίνου Λουμπιστάνου για να του πληρωθούν οι μισθοί.

«Προς το έξοχον υπουργείον των πολεμικών./ Κατά την διαταγήν της Σεβαστής Διοικήσεως υπ’ αριθ. 50, θεσπισμένη τη 5 Μαρτίου, εστρατολόγησα με τους εβδομήκοντα στρατιώτας  υπό την οδηγίαν του στρατηγού κυρίου Δημητρίου Μελετοπούλου εκτελών τα χρέη μου, και [εσυν]εννοήθην μετά του ιδίου δια τους μισθούς μου μέχρι 21 Μαρτίου, τούτου ένεκα παρακαλώ το έξοχον υπουργείον να αναφερθεί προς την σεβαστήν Διοίκησιν να μου πληρωθεί η παρών[;] τριμηνία από 21 Μαρτίου μέχρι 21 του παρόντος Ιουνίου, και σας συσταίνω τον Γραμματικόν μου Αναστάσιον Καστριτζάνον δια επίτροπόν μου και πληρεξούσιον να τους περιλάβει και  μένω με το ανήκον σέβας./ Εν ταμπούρι Σελών/ τη 15 Ιουλίου 1825/ ο πατριώτης/ Γκολφίνος Λουμπιστιάνος».

Πηγή: (Γ.Α.Κ.).

Έγγραφο 2.

Και το «συστατικό» έγγραφο του Αιγιώτη στρατηγού, Δημητρίου Μελετοπούλου.

«Ευγενέστατε κύριε!/ Από την έσωθεν αναφοράν του υπολοχαγού Γκολφίνου προς το υπουργείον του πολέμου βλέπετε.- Ούτος, ως γνωρίζετε κάλλιστα εδούλευσεν και δουλεύει ήδη πέντε χρόνους καλύτερα από κάθε άλλον εις την θέσιν ταύτην, και ποτέ αναλόγους αμοιβάς των εκδουλεύσεών του δεν έλαβεν, και τούτο βέβαια δεν σας λανθάνει. Ήδη δε εξαποστέλλει τον γραμματικόν του δια να λάβει τους στρατιωτικούς του μισθούς κατά την διαταγήν του. Σας παρακαλών λοιπόν, εάν δοθώσι στρατιβωτικοί μισθοί και προς άλλους, να τον συνδράμωμεν καθ’ όλους τους τρόπους και μέσα δια να πληρωθώσιν οι μισθοί ούτοι./ Μένω/ τη 15 Ιουλίου 1825/ από το ταμπούρι Σελών/ ο αδελφός/ Δημήτριος Μελετόπουλος».

Πηγή: (Γ.Α.Κ.).

Αθ. Τζώρτζης.

Advertisement
This entry was posted in Ιστορία and tagged . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s