«Ιστορία της Επαρχίας Καλαβρύτων», ένα σημαντικό έργο για την επαρχία Καλαβρύτων. Συγγραφέας Νικ. Κ. Σακελλαρόπουλος.

Έχω στα χέρια μου το δίτομο έργο του Νικολάου Κ. Σακελλαρόπουλου «Ιστορία της Επαρχίας Καλαβρύτων», Τόμος Α΄ και Τόμος Β΄, έκδοσης 2019.

Το έργο αυτό είναι σχήματος 21Χ28 και αποτελείται από συνολικά 900 σελίδες. Έχει σκληρό εξώφυλλο, η έκδοσή του είναι πολυτελής και είναι τοποθετημένο σε καλαίσθητη σκληρή θήκη.

Αρχικά θα πρέπει να εκφράσω τα συγχαρητήριά μου (όπως ελπίζω και όλων των αναγνωστών του) στον σεβαστό,  διαπρεπή και πολυβραβευμένο συγγραφέα του έργου, όστις με τιμά με τη φιλία του. Παρά τα πολλά χρόνια αγώνων και συνεχούς προσφοράς που φέρει στους ώμους του, εξακολουθεί να είναι δραστήριος και αεικίνητος και να αποτελεί παράδειγμα φωτεινό πνευματικού πρεσβευτή της επαρχίας Καλαβρύτων αλλά και της χώρας ευρύτερα.

Το έργο του αποτελεί συμβολή στην ιστοριογραφία της επαρχίας Καλαβρύτων, διότι συνοπτικά, με ιδιαίτερα γλαφυρό αφηγηματικό τρόπο, με δομή, με καθαρό λόγο, γλώσσα καθομιλουμένη και εμπλουτισμένο με φωτογραφικό υλικό, προσώπων, χωριών κ. λ γίνεται προσιτό και κατανοητό από κάθε αναγνώστη.

Ο Α΄ Τόμος, εκτός των προλόγων, περιλαμβάνει στοιχεία για:

Χωρογραφία-Ορεογραφία.

Λατρευτικούς, Ιστορικούς, Μουσειακούς, Τουριστικούς χώρους.

Μυθολογία.

Ιστορία από τους Προϊστορικούς Χρόνους μέχρι το 330 μ. Χ.

Βυζαντινή Περίοδο έως το 1453 μ. Χ.

Σταυροφορία – Φραγκοκρατία.

Οθωμανική Περίοδο 1453-1821.

Επανάσταση του 1821.

Ιστορικά γεγονότα κατ’ έτος από το 1821 έως το 1832, και ιστορικά γεγονότα από το 1832 έως το 1940.

Ο Β΄ Τόμος, περιλαμβάνει στοιχεία για:

Την περίοδο 1941 – 1949 (Η χώρα υπό κατοχή, Πρώτες αντιστασιακές οργανώσεις, Διάφορα γεγονότα σε χωριά της επαρχίας Καλαβρύτων, Οι Γερμανοί στην Πελοπόννησο, Αρχή του Εμφυλίου, Γερμανοί αιχμάλωτοι, «Επιχείρηση Καλάβρυτα», Το ολοκαύτωμα των Καλαβρύτων, Κρίσιμες απορίες, Δρματική η κατάσταση των γυναικοπαίδων, «Τάγματα Ασφαλείας και Ευζώνων», Αιματηρές εμφύλιες συγκρούσεις, Η κατάσταση στο χώρο του ΕΛΑΣ, Αποχώρηση των Γερμανών, Πολιτικές εξελίξεις – Δραματικά γεγονότα,  Εμφύλιος πόλεμος 1946-49, Γεγονότα μετά τον εμφύλιο στην επαρχία Καλαβρύτων).

Πληθυσμιακά στοιχεία – Διοικητικές διαιρέσεις.

Συνοπτική ιστορία κωμοπόλεων και χωριών της επαρχίας Καλαβρύτων.

Φορείς και πρόσωπα.

Λαογραφία.

Βιβλιογραφία.

Το έργο είναι πολύτιμη πηγή ιστορικών και λοιπών πληροφοριών για την επαρχία αυτή και δεν πρέπει να λείψει από τη βιβλιοθήκη κάθε σκεπτόμενου πατριώτη, κάθε Καλαβρυτινού.

Σε δεύτερο επίπεδο θέλω να προσθέσω τα εξής:

Στο Δ΄ μέρος του Β΄ τόμου παρουσιάζονται στοιχεία από το Τουρκικό κατάστιχο τιμαρίων του 1463, με αναφορά σε πολλά χωριά της επαρχίας Καλαβρύτων, Ελληνικά και Αρβανίτικα, για τα οποία αναφέρονται νοικοκυριά, έγγαμοι, άγαμοι, χήρες και φορολογία (χαράτσι και δεκάτη) ανά χωριό. Αυτά τα στοιχεία παρουσιάζονται για πρώτη φορά και συνοδεύονται από επεξηγήσεις.

Επίσης αξιοσημείωτη είναι η, στον ίδιο τόμο, εκτενής αναφορά του συγγραφέα στα γεγονότα της περιόδου 1941- 1949, για τα οποία παρέχει πολλές πληροφορίες, δεδομένου ότι για την επαρχία αυτή δεν υπάρχει αρκετή βιβλιογραφία γι’ αυτή την περίοδο.

Τέλος, πέραν της ευαρέσκειάς μου την οποία εκφράζω στον δημιουργό σεβαστό κο Ν. Σακελλαρόπουλο, θέλω να τον ευχαριστήσω διότι στην ενότητα: «Από το χώρο του πνεύματος», περιέλαβε μεταξύ πολλών άλλων προσωπικοτήτων και την ταπεινότητά μου.

 

 

Θ. Τζώρτζης.

Advertisement
This entry was posted in Βιβλιοπαρουσίαση and tagged , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s