Οι Γκερμπεσιώτες πληροφορούν τον Ανδρέα Ζαΐμη για το στρατό του Ιμπραΐμ.

 

Στις 25 Νοεμβρίου 1825, ο Ανδρέας Ζαΐμης ευρισκόμενος στη Μαμουσιά[1] έστειλε έγγραφο προς το υπουργείο του Πολέμου, στο οποίο αφού ανέφερε για τις κινήσεις του Ιμπραΐμ όστις λεηλατούσε την Πελοπόννησο και έσπερνε παντού τον όλεθρο, και για τις δυνάμεις των Καλαβρυτινών γύρω από τη Βοστίτσα (200 υπό τον Β. Πετιμεζά και 800 υπό τον Ν. Σολιώτη στο Διακοφτό, με την προοπτική τις επόμενες δύο ημέρες να γίνουν 2.000) προσέθετε στο τέλος τα εξής:

«…Τελευθέντος του παρόντος [εγγράφου] ήλθον Γκερμπεσαίοι οι οποίοι με λέγουν ότι την Κυριακήν προχθές έφυγεν από το εχθρικόν στρατόπεδον το ευρισκόμενον περί το Καστέλι ένας αιχμάλωτος Γαστουνιώτης, και ήλθεν εις Νεζερόν. Ούτος αύθις εδιηγήθη ότι όλος ο εχθρικός στρατός δεν υπερβαίνει τας δέκα χιλιάδας. Ότι ο Ιμπραΐμπασιάς έστειλεν εξακισχιλίους εις Μεσολόγγι, τρισχιλίους επεβίβασεν εις τα πλοία δια τα Καλάβρυτα και ο ίδιος έμεινεν περί το Καστέλι».

Η αναφορά στα Νεζερά μου ενισχύει την άποψη ότι οι Γκερμπεσαίοι ήσαν εκ του Γκέρμπεσι (Προφήτη Ηλία) το οποίο είναι πολύ κοντά στα Νεζεροχώρια.

Βέβαια είναι σημαντικό  οι Γκερμπεσαίοι να διανύσουν μια τόσο μεγάλη απόσταση για να δώσουν μία πληροφορία στον προύχοντα των Καλαβρύτων Ανδρέα Ζαΐμη, τη στιγμή που κατά τις μέχρι τώρα γνωστές ενδείξεις στο Γκέρμπεσι «έκαναν κουμάντο» μάλλον οι Πετιμεζαίοι. Όμως η δίψα για την απελευθέρωση και ο πατριωτισμός τους ήσαν τα κίνητρα για την ενέργειά τους αυτή και αυτός είναι και ο λόγος της παράθεσης της πληροφορίας αυτής.

Πηγή: το έγγραφο προέρχεται από τα Γ.Α.Κ.

—————————————

[1] Η Μαμουσιά είναι χωριό της Αιγιαλείας και βρίσκεται στην επαρχιακή οδό Δικοπτού – Καλαβρύτων, όπως κατεβαίνουμε για την εθνική οδό, ώρες μακριά από το Γκέρμπεσι και μάλιστα με τις συνθήκες της εποχής εκείνης, όπου η πληροφορία μεταφερόταν με πεζό.

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s