Ένα σπάνιο ιστορικό ντοκουμέντο για το θάνατο του Οδυσσέως Ανδρούτσου.

Στο έτυπο του Κάρπου Παπαδοπούλου «Ανασκευή των εις την ιστορίαν των Αθηνών αναφερομένων περί του στρατηγού Οδυσσέως Ανδρούτσου…., Εν Αθήναις 1837«, το οποίο αναφέρεται στην Ιστορία των Αθηνών του Σουρμελή, διαβάζουμε και τα εξής:

Στη συνέχεια παραθέτω από τα ΓΑΚ, το έγγραφο της αστυνομίας, με το οποίο γίνεται προσπάθεια να καλυφθεί η δολοφονία του ήρωα και να παρουσιαστεί σαν αυτοκτονία.

 

«Περίοδος Γ΄. Αριθ. 108./ Προσωρινή Διοίκησις της Ελλάδος/ Προς το έξοχον υπουργείον της Αστυνομίας/ Η Γεν. Αστυνομία Αθηνών.

Σήμερον το πρώΐ ειδοποιηθέντες το συμβεβηκός του Οδυσσέως επήγαμε εις την Ακρόπολιν όπου εύρομεν το σώμα του υποκάτω του Γουλά (τόπος εις τον οποίον τον είχον φυλαγμένον) και ερωτήσαντες ταις Γουάρδιαις* ομολόγησαν ότι χθες εις τας 5 ώρας της νυκτός θέλοντας να κρεμασθή από τον Γουλάν δια να φύγη, εκόπη το σχοινί και έπεσεν κάτω και εσκοτώθη, και από δώδεκα οργυών πέσιμον του ύψους ετζακίσθη ο δεξιός μηρός του και εσυντρίφθη το μιλίγγι του. Το σχοινί εκόπη έως εις τας πέντε οργυάς κατεβαίνοντας. Επάνω του είχεν ένα φουστελίκι και δύο τοκάδες ασημένια, δύο ζωνάρια και ένα κεμέρι αδειανόν, ένα σιλάχι και πιστολόκλιφαν παλαιά, και τέσσαρας παράδες, και όπισθέν του είχεν ένα σχοινί κρεμασμένον, με το οποίον συμπεραίνομεν ότι το είχε δια να κρεμασθή και από το έξω τοίχος του κάστρου. Αφού λοιπόν ούτως μας ομολόγησαν αι Γουάρδιαις, και αφού είδομεν το σώμα του πεσμένον εις τέτοιον τρόπον, και καλεσθείς και ο ιατρός της χώρας, και είπών ότι έπεσεν χωρίς άλλο, εδόθη η άδεια του ενταφιασμού του η ανήκουσα εις το υποκείμενόν του, και έστω εις είδησιν του εξόχου υπουργείου./ με το προσήκον σέβας μένομεν./ τη 5 Ιουνίου 1825/ Εν Αθήναις/ Ο Γεν. Αστυνόμος Αθηνών/ Π. Μοναστηριώτης/ ο Γραμματεύς/ Δ. Τριανταφύλλου».

[*φύλακες, σκοποί φρουροί.]

Να σημειώσω εδώ ότι προσπάθειες να δολοφονηθεί ο Οδ. Ανδρούτσος είχαν γίνει και άλλες, αλλά είχαν αποτύχει.

Τα της δολοφονίας του, τα οποία έχουν καταγραφεί με όλες τις λεπτομέρειές τους, δεν παρατίθενται εδώ. Εδώ καταχωρώ αυτό το σπάνιο πρωτότυπο έγγραφο από τα ΓΑΚ το οποίο είναι διαφωτιστικό και αποδεικτικό της μεθοδευμένης, κατ’ εντολή του Γκούρα δολοφονίας του Οδυσσ. Ανδρούτσου.

This entry was posted in Uncategorized and tagged . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s