Εκκλησίες και Μοναστήρια της Αγίας Τριάδος στην επαρχία Καλαβρύτων.

Του Αγίου Πνεύματος σήμερα. Ας δούμε, έστω επιγραμματικά, μερικά από τα μνημεία της επαρχίας Καλαβρύτων, με το όνομα της Αγίας Τριάδος.

Αγία Τριάδα (Ακράτας): αρχικά περίπου στο τέλος του 16ου αιώνα, η μονή βρισκόταν στη θέση Πορί ή Κολωνίτης, στο κοίλωμα απότομου βράχου όπου ήσαν τα πρώτα ασκητήρια και ο Ναός των Αγίων Πάντων. Στις αρχές του 18ου αιώνα, η μονή μεταφέρθηκε στη σημερινή της θέση και αγιογραφήθηκε ο ναΐσκος της το 1751. Στο Μοναστήρι φυλάσσονται πολλά Άγια λείψανα, καθώς και σπάνια κειμήλια, όπως ένα Ευαγγέλιο του 1672. Με το Β.Δ. της 30ης Απριλίου 1881 (ΦΕΚ 39), η Μονή Αγίας Τριάδας του δήμου Ακράτας, ενώθηκε με τη Μονή Αγίου Αθανασίου του δήμου Λευκασίου. Το προαναφερόμενο διάταγμα ανακλήθηκε με το Β.Δ. της 3ης Ιουλίου 1891 (ΦΕΚ 206) και ανεξαρτητοποιήθηκαν οι δύο Μονές. Η Μονή της Αγίας Τριάδος του δήμου Ακράτας ενώθηκε με τη Μονή του Μεγάλου Σπηλαίου του δήμου Κερπινής με το Β.Δ. της 8ης Ιανουαρίου 1898 (ΦΕΚ 7). [Το διάταγμα έχει ως εξής: «ΓΕΩΡΓΙΟΣ Α΄/ ΒΑΣΙΛΕΥΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ/ Μετα γνωμοδότησιν της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος και κατάπρότασιν του Ημετέρου επί των Εκκλησιαστικών και της Δημοσίας Εκπαιδεύσεως Υπουργού εγκρίνομεν, ίνα η εν τω δήμω Ακράτας μονή της Αγίας Τριάδος ενωθή μετά της κατά τον δήμο Κερπινής μονής του Μεγάλου Σπηλαίου και θεωρείται του λοιπού αυτή τε και τα απ’ αυτής εξαρτώμενακτήματα ως ταύτης μετόχιον. Εις τον αυτόν Ημέτερον Υπουργόν ανατίθεται η δημοσίευσις και εκτέλεσις του διατάγματος τούτου./ Εν Αθήναιςτη 13 Ιανουαρίου 1898/ ΓΕΩΡΓΙΟΣ/ Ο Υπουργός/ Α. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ»]. Το 1879 είχε 10 μοναχούς… (Συνέχεια στο «Ιστορικό Λεξικό της επαρχίας Καλαβρύτων»).

Αγία Τριάδα (Αιγείρας): Από το ΦΕΚ 322/15.11.1891 προκύπτει ότι η συνδρομή της μονής Αγίας Τριάδος δήμου Αιγείρας υπέρ του ταμείου της Δημοτικής Εκπαιδεύσεως ήταν 120 δραχμές. Αναφέρεται η Μονή σε πίνακες με τα διατηρούμενα μοναστήρια στο νομό Αχαΐας και Ήλιδος (Δήμος Αιγείρας) κατά τον καιρό της εκδόσεως του περί μοναστηρίων Β.Δ. 25/9/1833 και κατά τις στατιστικές σημειώσεις της Ιεράς Συνόδου που συνέλεξε με υπουργική πρόσκληση στις 17.10.1857…

Αγία Τριάδα (Βουρών): το Μοναστήρι σήμερα είναι έρημο. Η ίδρυσή του ανάγεται στα τέλη του 14ου αιώνα. Είναι χτισμένο πάνω στα ερείπια αρχαίου ναού, αφιερωμένου στη θεά Γη, πλησίον του χωριού Τράπεζα του Δήμου Διακοπτού. Με το Β.Δ. 8-6-1893 (ΦΕΚ. 107/9-6-1893) η εν τω δήμω Βουρών μονή Αγίας Τριάδος, ηνώθη μετά της εν τω δήμω Καλαβρύτων μονής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου (Αγίας Λαύρας) (επαρχία Αιγιαλείας). Το προηγούμενο διάταγμα ακυρώθηκε και το μοναστήρι Αγίας Τριάδος που ανήκε στο δήμο Βουρών αποσπάσθηκε από τη Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου (Αγίας Λαύρας) με το Β.Δ. της 29ης Αυγούστου 1835 (ΦΕΚ 81)…. (Συνέχεια στο «Ιστορικό Λεξικό της επαρχίας Καλαβρύτων»).

Αγίας Τριάδος μονή: (εις Κούντουρα Βουρών). Σύμφωνα με τον Γ. Θ. Παπαγεωργίου: «Η Ιερά Μονή της Αγίας Τριάδος κείται προς βορράν του Διακοπτού εις υψόμετρον 600 μέτρων και κατά τον Χρ. Κορύλλον ιδρύθη το 1396 και είχε το 1902 13 μοναχούς και υπηρέτας και 2750 δραχμάς έσοδα. Ο Ναός της Μονής συμφώνως προς επιγραφήν αυτού εξωγραφίσθη υπό Δαμίτη και του υιού αυτού Ευσταθίου το 1757, δια συνδρομής του άρχοντος Ιωάννου Τζίμη. Η Μονή αναφέρεται υπό του Φρ. Πουκεβίλ εις το βιβλίον του «Voyage en Grèce». Τα χειρόγραφα της Μονής Αγίας Τριάδος συνεκεντρώθησαν εις την Ιεράν Μονήν της Αγίας Λαύρας.». Ο φάκ. (Μοναστηριακά) των Γ.Α.Κ. περιέχει έγγραφα περιόδου 1834-1841 της διατηρουμένης τότε μονής «Αγία Τριάς Διακοφτού» εις Κούντουρα. Σε πίνακα του 1833 αναφέρεται ότι η μονή της Αγίας Τριάδος Διακοπτού είχε 11 μοναχούς, εργαστήρια 2, 1 ελαιοτριβείο, 117 στρέμματα γης, 41,5 στρέμματα αμπελώνες, 394 ελαιόδεντρα, 30 μελίσσια, 40 αγελαία ζώα, 5 γεωργικά, 4 φορτηγά, κ.λ. (Συνέχεια στο «Ιστορικό Λεξικό της επαρχίας Καλαβρύτων»).

Αγίας Τριάδος μονή: (εν Στρεζόβη;) αρχαία μονή που αναφέρεται στο κτητορικό του Μ. Σπηλαίου και ίσως να εννοεί τη μονή Ευαγγελιστρίας Στρεζόβης, η οποία παλαιότερα ίσως να ετιμάτο στο όνομα της Αγίας Τριάδος (Παπανδρέου: Επαρχία…, σ. 104). Περισσότερα περί αυτής εις Γ. Παπανδρέου Ιστορία των Καλαβρύτων ανατυπ. 2011.

Αγίας Τριάδος μονή: μοναστήρι πλησίον του χωριού Λιβάρτζι του Δήμου Αροανίας, ιδρύθηκε το 1650 και σήμερα είναι ερημωμένο. Το μοναστήρι αναφέρεται ως Hagia Triada στην επιστημονική έρευνα της Γαλλικής αποστολής του στρατηγού Μαιζώνος (1829-1830), χωρίς να αναφέρεται πλήθος μοναχών. Με τον νόμο ΚΕ΄ της 5ης Δεκεμβρίου 1845 αναφέρεται Αγία Τριάς στο δήμο Ψωφίδος και με τον νόμο ΔΝΖ΄ έτους 1912 αναφέρεται μονή Αγίας Τριάδος (διαλελυμένη) στο δήμο Ψωφίδος… (Συνέχεια στο «Ιστορικό Λεξικό της επαρχίας Καλαβρύτων» πολλές σελίδες).

Αγία Τριάδα: τπν. Βεσινίου, στο χωριό Βεσίνι Καλαβρύτων, τ.δ. Πάου (Σκουπίου).

Αγιατριάδα: τπν. στο Βερσίτσι. Δύο τοποθεσίες Πάνω και Κάτω Αγιατριάδα ΒΔ του χωριού με ομώνυμο εκκλησάκι στην Κάτω Αγιατριάδα που λειτουργεί μια φορά το χρόνο, την Τρίτη της Λαμπρής.

Πηγή: Ιστορικό Λεξικό της επαρχίας Καλαβρύτων.

 

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s