Το τουρκικό κατάστιχο ΤΤ10-1/14662.

Πριν 10 περίπου ημέρες προμηθεύτηκα από την Αγγλία το παρακάτω βιβλίο του καθηγητού κ. Γεωργίου Λιακοπούλου, το οποίο είναι 650 6ελίδων, σχήματος 28Χ30, έχει εκδοθεί εκεί και είναι στην Αγγλική γλώσσα.

Σ’ αυτό περιέχεται το τουρκικό κατάστιχο ΤΤ10-1/14662 το οποίο είναι το πρώτο που αφορά το Μοριά, συντάχθηκε στο διάστημα των ετών 1460-1463 και μάλλον πριν το καλοκαίρι του 1463, κατά την περίοδο του σουλτάνου Μεχμέτ του Πορθητή.

Να σημειώσω ότι η γλώσσα του κατάστιχου είναι δυσνόητη και από ειδικούς οι οποίοι γνωρίζουν την Τουρκική, κυρίως διότι περιέχει ορολογία Αραβική ή άλλη, δεδομένου ότι μετά την άλωση της Κωνσταντινούπολης η τουρκική γλώσσα άλλαξε.

Το κατάστιχο περιέχει στοιχεία για την Πελοπόννησο και για την επαρχία Καλαβρύτων, όπως χωριά, αγροτικές περιοχές και οικισμούς, κωμοπόλεις, πληθυσμιακά στοιχεία, χωριά με Αρβανίτικο, Ελληνικό ή Μικτό πληθυσμό, ονοματεπώνυμα κατοίκων, φορολογικά κυρίως στοιχεία και άλλες πληροφορίες. Το κυρίως κατάστιχο είναι στην Τουρκική γλώσσα με Λατινικά στοιχεία. Το υπόλοιπο βιβλίο αποτελεί μελέτη του καθηγητού σχετική με το κατάστιχο αυτό και την Πελοπόννησο. Έχει γίνει μεγάλη προσπάθεια από τον καθηγητή να ταυτοποιηθούν πολλά χωριά, οικισμοί, αγροτικές περιοχές κ.λ.

Όπως πολλοί ιστορικοί ή και ερευνητές γνωρίζουν, στοιχεία του καταστίχου αυτού διεκινούντο και πριν τη δημοσίευσή του, από επαΐοντες οι οποίοι κατόπιν αδείας(;) τα επεκαλούντο. Σεβόμενος το μόχθο και τον αγώνα του πνευματικού δημιουργού μετά τη δημοσίευση του βιβλίου και την προμήθειά του, έχω αρχίσει ήδη να το επεξεργάζομαι ώστε να αντλήσω στοιχεία και να συμπληρώσω το έργο που έχω αναλάβει εδώ και χρόνια.

Υπάρχουν και άλλα παρόμοια κατάστιχα επομένων ετών που αφορούν την επαρχία Καλαβρύτων.

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s