Εσωτερική άποψη της μίας πλευράς της μονής των Ταξιαρχών Αιγίου από τον Αυστριακό αρχιδούκα και περιηγητή, Ludwig Salvator.

Η παραπάνω εικόνα είναι από το έργο του «Περίπλους του Κορινθιακού», το οποίο εκδόθηκε το 1874.

Δείχνει την εσωτερική αριστερή (Δυτική) πλευρά του Μοναστηριού και μέρος της εκκλησίας αυτού, όπου διακρίνονται οι ξύλινες βεράντες με τα επίσης ξύλινα κάγκελα και τις ξύλινες κολώνες του, πριν την προτελευταία ανακαίνισή του και την αντικατάστασή τους από μπετό, όταν ηγούμενος αυτού ήταν ο αείμνηστος Γιαταγάνας (Θεόκλητος Παπαζαφείρης).

Περιγράφει με λεπτομέρειες το μοναστήρι, την εκκλησία μέσα κι έξω, τους εξωτερικούς βοηθητικούς χώρους, καθώς και τον προαύλειο χώρο αυτού.

Περιγράφεται επίσης ο τετράγωνος πύργος στο εσωτερικό του: «… Στα αριστερά μπροστά από την εκκλησία υπάρχει ένας ισχυρός τετράγωνος πύργος με ένα μικρό παράθυρο και ένα κενό πάνω από τη μυτερή αψίδα στο τέλος της εξωτερικής σκάλας που οδηγεί σε αυτό. Στο μοναστήρι υπάρχουν τώρα 60 άνδρες [καλόγηροι και βοηθητικό προσωπικό ίσως] και 60 νέοι μεταξύ 9-10 ετών που αναπτύσσονται. Οι τελευταίοι δεν τρώνε στην τραπεζαρία με τους άλλους… αλλά … υπό την επίβλεψη δασκάλου…».

Αναφέρεται βέβαια στα 60 παιδιά που πήγαιναν σχολείο στο μοναστήρι.

Advertisement
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s