Σαν σήμερα….

Μπορεί να είναι εικόνα 1 άτομο και στέκεται

Σαν χθές και σήμερα 194 χρόνια από την 26η και 27η Αυγούστου 1827, έγινε η μάχη της Καυκαριάς.

Μάλλον είναι μιά ξεχασμένη μάχη για τους Καλαβρυτινούς, παρ’ ότι σ’ αυτή πολέμησαν 1.156 μόνο από την επαρχία Καλαβρύτων και τα γύρω μέρη. Έχω καταγράψει όλα τα ονοματεπώνυμα, με βάση τα πιστοποιητικά των οπλαρχηγών τους. Δεν περιλαμβάνονται σ’ αυτούς οι των επαρχιών Πατρών και Αιγίου, καθώς και άλλων περιοχών της Πελοποννήσου.

Όπως ανέφερα, τελειώνοντας τη σχετική με τη μάχη αυτή ομιλία μου στις 22 Αυγούστου 2021, στη Ρακίτα:

«…. Η θετική και νικηφόρα έκβαση της σημαντικής  αυτής μάχης, κατά την κρίσιμη εκείνη περίοδο, κρίνεται σπουδαία, διότι:

1) αναπτέρωσε το ηθικό των Ελλήνων, δεδομένου ότι είχε προηγηθεί η μάχη της Βλασίας στις 4 Ιουλίου 1827 όταν ο ίδιος Τούρκος ο Δελή Αχμέτ με το Νενέκο και άλλους προσκυνημένους και με μεγάλη στρατιωτική δύναμη κτύπησε τον Πετιμεζά που και  με άλλους Αργίτες είχαν οχυρωθεί στη Βλασία και τους έτρεψε σε φυγή.

2) εδραίωσε την κυριαρχία των ελληνικών στρατευμάτων, και ενίσχυσε τις δυνάμεις κατά του Τουρκοπροσκυνήματος που είχε πάρει μεγάλες διαστάσεις.

3) έκαμψε τη ορμή που είχαν οι προσκυνημένοι και απέτρεψε την κατάληψη της περιοχής από τους Τούρκους και τη διάλυση των ελληνικών στρατοπέδων.

4) απέδειξε ότι οι Έλληνες, ουδέποτε θα διακινδύνευαν να θυσιάσουν τον αγώνα 6 χρόνων κατά των Τούρκων και για τούτο όλοι μαζί από τις επαρχίες Καλαβρύτων, Πατρών και Αιγιαλείας, αλλά και άλλες περιοχές της Πελοποννήσου, αγωνίστηκαν νηστικοί και χωρίς πολεμοφόδια, ακόμα και γυναίκες κυλώντας πέτρες από το βουνό, κατά των Τούρκων και κατά των προσκυνημένων.

Αγαπητοί μου,

δεν μπορεί, είναι αδιανόητο, στις μέρες μας, να είναι απαγορευτική η αναφορά στον εχθρό που πολέμησαν και εξεδίωξαν οι Έλληνες από την πατρίδα μας. Βλέπω δισταγμό να αναφερθεί ότι ήσαν οι Τούρκοι. Σε πολυδιαφημισμένο έντυπο, για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821, ουδέ νύξη γίνεται για τη μάχη της Καυκαριάς, ούτε βέβαια και της Βλασίας, αλλά ούτε και σε ένθετο σ’ αυτό ιστορικό χρονολογικό πίνακα αναφέρεται κάτι σχετικό. Είναι μια ξεχασμένη μάχη; Επίσης υπάρχει σε εξέλιξη μια γενικότερη προσπάθεια αλλοίωσης της ιστορίας σχετικά με την έναρξη της επανάστασης και τα προεπαναστατικά γεγονότα της γύρω περιοχής μας, από διάφορους πολιτικούς, ιστορικούς ή οιονεί ιστορικούς, ακόμα και εντοπίους, χωρίς ουσιαστική αντίδραση από τις τοπικές ή άλλες αρχές.

Χρέος μας λοιπόν είναι, όχι μόνο να μην ξεχνάμε, όχι μόνο να υπενθυμίζουμε τα ιστορικά γεγονότα, αλλά να παραδώσουμε στις επερχόμενες γενιές την αλήθεια για τους αγώνες των προγόνων μας, οι οποίοι, πιστοί στο καθήκον τους, πολέμησαν και μας παρέδωσαν την πατρίδα μας ελεύθερη.

Στις ψυχές αυτών υποκλινόμαστε και εκφράζουμε την αιώνια ευγνωμοσύνη μας.

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ!».

Advertisement
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s