Ο ΥΨΙΠΕΤΗΣ ΑΕΤΟΣ ΤΗΣ ΡΩΜΙΟΣΥΝΗΣ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ Π. Π. ΓΕΡΜΑΝΟΣ του Μοναχού ΜΑΞΙΜΟΥ Ιβηρίτου.

Ευχαριστώ θερμά τον συγγραφέα Γέροντα Μάξιμο, μοναχό της Μονής Ιβήρων του Αγίου όρους, για την, μέσω του αυταδέλφου του αγαπητού φίλου Κωνσταντίνου Νικολόπουλου – Καμενιανίτη, ευγενική προσφορά του αξιόλογου ιστορικού πονήματός του με τίτλο: «Ο ΥΨΙΠΕΤΗΣ ΑΕΤΟΣ ΤΗΣ ΡΩΜΙΩΣΥΝΗΣ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ – ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΠΑΛΑΙΩΝ ΠΑΤΡΩΝ ΓΕΡΜΑΝΟΣ».

Το έργο αποτελείται από 210 σελίδες σχήματος 0,21Χ0,30, φέρει σκληρό εξώφυλλο και είναι πολυτελούς έκδοσης και καλαίσθητης εμφάνισης.

Το έργο αυτό του πολυγραφότατου σεβαστού Γέροντος Μαξίμου, έρχεται σε συνέχεια πολλών άλλων βιβλίων του, μέρος των οποίων αναφέρεται στην γενέτειρα γη της επαρχίας Καλαβρύτων, με προτελευταίο το: «Φωτειναί Καλαβρυτιναί σελίδες 1821» στο οποίο αναφέρθηκα στο παρόν blog στις 20 Φεβρουαρίου 2021.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον διεξήλθα τις σελίδες του νέου αυτού πονήματος και, όπως και από τα «περιεχόμενα» αυτού, τα οποία παραθέτω, προκύπτει, ο συγγραφέας αναφέρεται στον Π. Πατρών Γερμανό στις σελίδες 9-50, από δε την σελίδα 51 και εντεύθεν αναφέρεται και σε άλλα, πέραν του Π. Π. Γερμανού, σημαντικά κεφάλαια.

Το βιβλίο αυτό του Γέροντος Μαξίμου, όπως και όλα τα προηγούμενα, αφ’ ενός μεν προσθέτει στο οικοδόμημα του πολιτισμού και των αξιών, της πατρίδος μας και ειδικώτερα της επαρχίας Καλαβρύτων, αφ’ ετέρου αποτελεί οδηγό της ιστορίας «η οποία γνωρίζει ένα νόμο, το νόμο να κυνηγάει το ψέμα και να παρουσιάζει την αλήθεια», για τις επερχόμενες γενεές.

Αξίζει να παρατεθούν τα παρακάτω ενδεικτικά των καιρών αποσπάσματα, εξ’ όσων αναφέρει ο συγγραφέας στις σελίδες 51-52:

……………………………

……………………………….

……………………

Δεν θα συμφωνήσω με τον Βρετανό συγγραφέα Τζωρτζ Όργουελ, 1903-1950) όστις είπε: «Τα καλύτερα βιβλία είναι εκείνα που μας λένε αυτά που ήδη ξέρουμε», διότι πιστεύω ότι «Τα βιβλία είναι οι μέλισσες που μεταφέρουν τη γύρη της γονιμοποίησης από το ένα μυαλό στο άλλο» (Jam. Russell Lowell, 1819-1891 Αμερικ. Διπλωμ. & πολιτ.), και ένα τέτοιο είναι και το νέο πόνημα του πατρός Μαξίμου και ως τέτοιο θα πρέπει να τύχει της ευμενούς αποδοχής και κριτικής.

Αφού βαθυσεβάστως ευχαριστήσω και πάλι και συγχαρώ τον Γέροντα Μάξιμο να του ευχηθώ «Και σε άλλα καλύτερα και ανώτερα!» και να ευχαριστήσω και τον αγαπητό φίλο Κων/νο Νικολόπουλο ευχόμενος εις αμφοτέρους:

Καλά Χριστούγεννα και Καλές γιορτές!

———————————————————————————

Υ. Γ.: Με την ευκαιρία να υπενθυμίσω στους αναγνώστες αυτού εδώ του blog, ότι:

 α) στις 13 Μαΐου 2016 είχα αναρτήσει στο blog αυτό, άρθρο μου σχετικό με τον Π. Πατρών Γερμανό με τίτλο: «Δροβολοβό και Π. Π. Γερμανός», σχετιζόμενο με την επαρχία των Καλαβρύτων, τις διατυπωθείσες αμφισβητήσεις για τη διέλευσή του από το Δροβολοβό  κ.λ.

β) ομοίως στις 3 Ιουνίου 2016 παρόμοιο άρθρο με τον ίδιο τίτλο και περισσότερα στοιχεία.

γ) στις σελίδες 609-613 του Δ΄ τόμου (έτος 2014), καθώς και στις σελίδες 538-543 του Ζ΄τόμου (έτος 2016) του Ιστορικού Λεξικού της επαρχίας Καλαβρύτων, παρέθετα όλα τα συγκεντρωθέντα γνωστά ή και αδημοσίευτα στοιχεία για τον Π. Πατρών Γερμανό.

Θ. Τζώρτζης.

Advertisement
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s