«… ώστε αν χαθώμεν, το οποίον είναι αδύνατον, να χαθώμεν ως Έλληνες εντίμως…» (Θ. Κολοκοτρώνης, 3 Ιουνίου 1827).

Το «προσκύνημα» φουντώνει, η Ελλάδα βρίσκεται σε κίνδυνο και ο Θ. Κολοκοτρώνης μαζί με πολλά άλλα έγγραφα έστειλε προς την τότε Βουλή της Ελλάδος, με κραυγή απελπισίας και με δικαιολογημένο θυμό, ως φαίνεται, το παρακάτω σκληρού περιεχομένου έγγραφο.

Στις 29 Μαΐου 1827, είχε προηγηθεί και άλλο έγγραφο στούς Βασίλειο Πετιμεζά, Δ. Μελετόπουλο και Θάνο Χρυσανθακόπουλο (Κουμανιώτη), δίδοντάς τους εντολή να συστήσουν στρατόπεδο στα Νεζερά και να κινηθούν κατά του Νενέκου και των προσκυνημένων.

Τους γράφει μεταξύ άλλων:»… Η γενναιότης Σας δεν αμφιβάλλω, ότι οδηγούμενοι από τα χρέη του πατριωτισμού σας θέλει βάλλετε την δυνατήν προσπάθειάν σας δια να συστήσετε όσον τάχος στρατόπεδον εις τα Νεζερά, απαντώντες φρονίμως και κάθε αντενέργειαν, δεν αμφιβάλλω περιπλέον, ότι δια της φρονήσεώς σας θέλει παιδευθούν αναλόγως του στυγερού κινήματός των ο Νενέκος και λοιποί ομόφρονές του όλοι. Αλλ’ εν τοσούτω έκρινα αναγκαίον να σας είπω, άμα συστήσετε στρατόπεδον, ή να είπω κάλλιον, άμα συναχθήτε, να πάρετε όσους περισσοτέρους στρατιώτας δυνηθήτε και να υπάγητε να πιάσητε τον Νενέκον, αν δε σας αντισταθή, ή έχη συντρόφους πραγματικούς και τους λοιπούς κατοίκους των Αρβανιτοχωρίων, να τους βάλητε αυτόν και όλους (αν έχουν είδησιν) εις το ντουφέκι άνδρας και γυναίκας των, να λαφυραγωγήσετε όλον το πράγμα των, με ένα λόγον να φερθήτε ως προς Τούρκους, δια να παιδεύσητε αυτούς, να κάμετε δια τούτου και κάθε άλλον, ο οποίος αν έχη τι εις τον νουν του να το αποδιώξη.«.

Ακολουθεί το συγκλονιστικό έγγραφο.

Πηγή: (;).

Advertisement
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s