Στο έντυπο με τίτλο: «Η απελευθέρωση ενός έθνους…», (έκδοση: Ελληνικά Γράματα, Αθήνα 2022) τ. 2, μέρος α΄, επιστημονική επιμέλεια Θ. Βερέμης. Α. Κλαψής, το οποίο κυκλοφόρησε ως ένθετο στην εφημερίδα «Παραπολιτικά»[1] 19 Μαρτίου 2022, στις σελίδες 26 και 27 αναφέρονται τα εξής (η υπογράμμιση είναι από μένα):


Παρατηρώ ότι:
Ουδεμία αναφορά σε ύψωση σημαίας από τον Π. Πατρών Γερμανό κ.λ.
Ουδεμία αναφορά σε άλλα προεπαναστατικά επεισόδια των ημερών εκείνων στην επαρχία (Βερσοβά, Ανάγυρος).
Αναφέρει ότι 21 Μαρτίου άρχισε η πολιορκία του κάστρου ( όχι των Καλαβρύτων ούτε των πύργων) και δύο μέρες αργότερα δηλαδή στις 23 παραδίδεται ο Αρναούτογλου.
Σιγή για απελευθέρωση των Καλαβρύτων.
Είναι τυχαίο που η 23η Μαρτίου που (ίσως) εννοείται στο έντυπο, ως απελευθέρωση των Καλαβρύτων, συμπίπτει με την ημερομηνία (23 Μαρτίου) που αναφέρεται στην επόμενη σελίδα 27, καθ’ ην οι Μανιάτες κατέλαβαν (ευτυχώς αναφέρει χωρίς μάχη) την Καλαμάτα;
Δεν αναφέρομαι στις ημερομηνίες 16 (Σολιώτης-Αρφαρά) και 18 (Χοντρογιάννης-Χελωνοσπηλιά), οι οποίες άλλωστε διαφέρουν μεταξύ των διαφόρων ιστορικών.
———————————————————————-
[1] Την εν λόγω εφημερίδα την αγόρασα διότι είχε και ένα άλλο ένθετο: Το πολύ σημαντικό πόνημα του αειμνήστου Σαράντου Καργάκου με τίτλο: Η Ιστορία από την σκοπιά των Τούρκων (Ι. Σιδέρης, 2007).