Ένα νέο βιβλίο: «Η συμβολή των γυναικών στην Ελληνική Επανάσταση».

Είχα τη χαρά και την τιμή να γνωρίσω την κα Ευγενία Κατούφα[1] η οποία μου έδωσε το βιβλίο της, με τίτλο:  «Η συμβολή των γυναικών στην Ελληνική Επανάσταση», έκδοσης 2021.

Το βιβλίο είναι σχήματος 0,17Χ0,24, αποτελείται από 168 σελίδες, είναι καλαίσθητο, προσεγμένο και με αρκετές έγχρωμες φωτογραφίες.

Η κα Κατούφα έχει κάνει την έρευνα και επιμέλεια των κειμένων και  υπογράφει την Εισαγωγή του, ως Δημοτική Σύμβουλος Χαλανδρίου, Πρόεδρος της Δημοτικής επιτροπής ισότητας Χαλανδρίου.

Η Ελληνική Επανάσταση είναι ένα άξιο θαυμασμού γεγονός, για τη δημιουργία του οποίου συνέβαλλαν κυρίως άνδρες, αλλά και ισάξιες γυναίκες, οι περισσότερες των οποίων έμειναν κατά κανόνα άγνωστες.

Η κα Ευγενία Κατούφα, μετά από μεγάλη και επίπονη προσπάθεια κατόρθωσε να συλλέξει αποσπάσματα και φωτογραφίες από διάφορες πηγές (Βιβλιοθήκες, αρχεία, βιβλία ιστορικών, μονογραφίες, ομιλίες, μουσεία, πινακοθήκες, κ.λ.) σχετικά με τη συμβολή των γυναικών στον αγώνα του 1821 και να τα ταξινομήσει έτσι ώστε να αποτελέσουν ενότητες μέσα από τις οποίες εκφράζεται η ευγνωμοσύνη της (αλλά και όλων μας) στις γυναίκες αγωνίστριες, αποδίδεται η ανήκουσα σ’ αυτές τιμή και έρχονται στο φως συγκεντρωμένες πληροφορίες, κατορθώματα και ονόματα γυναικών εκείνης της περιόδου.

Αν «Ο πραγματικός σκοπός ενός βιβλίου είναι να παγιδεύσει το μυαλό για να το αναγκάσει να σκεφτεί μόνο του»[2], αυτό το πόνημα της κας Κατούφα εκπληροί αυτόν τον σκοπό διότι αφ’ ενός σε προκαλεί και σε προσκαλεί να περιέλθεις τις σελίδες του στις οποίες έχουν μεταφερθεί σαφείς, συγκεκριμένες και συγκεντρωμένες αναφορές για τις γυναίκες σχετικά με το ’21 και από την άλλη πλευρά σε αναγκάζει να σκεφτείς πολλά, μεταξύ των οποίων:

Ότι, πολλές γυναίκες με γενναιότητα πολέμησαν, σαν άνδρες με τα άρματα και τα σπαθιά τους.

Ότι, οι γυναίκες αυτές του ’21 δεν έχουν τύχει της τιμής που τους έπρεπε.

Ότι, δεν υπήρξαν μόνο ηρωΐδες του αγώνα, αλλά και σύζυγοι, και μάνες, και  χήρες φονευθέντων στις μάχες αγωνιστών που έμειναν χωρίς χρήματα ή άλλα περιουσιακά στοιχεία, που έμειναν με ανήλικα παιδιά και έπρεπε να τα θρέψουν.

Ότι, πολλές πέθαναν στα σκλαβοπάζαρα της Ανατολής.

Ότι, άλλες έγιναν δούλες των Οθωμανών.

 Ότι, άλλες ατιμάσθηκαν ή δολοφονήθηκαν ή αφαίρεσαν οι ίδιες τη ζωή τους για να μην ατιμασθούν.

Ότι σήμερα, γίνονται πείσμονες προσπάθειες να αλλοιωθεί ή να ξεχαστεί η ιστορία της πατρίδας μας (γνωρίζουμε την αμφισβήτηση για τις Σουλιώτισσες και για άλλα γεγονότα της νεότερης Ελληνικής ιστορίας).

Ότι, τέλος, υπάρχει μεγαλείο πίσω από τις Ελληνίδες γυναίκες του ’21, το οποίο βρίσκεται στο στάδιο της αναζήτησης και καταγραφής.

Επειδή λοιπόν, όπως και οι Λατίνοι ανέφεραν «Dux femina facti. (Η γυναίκα ηγείται των γεγονότων)»[3], ανήκουν τα εύσημα στην κα Κατούφα όχι μόνο για τη δύσκολη αυτή προσπάθειά της, ή για την αποδιδόμενη τιμή σ’ αυτές τις γυναίκες, αλλά και για την αφύπνιση και την απαρχή αυτής της καταγραφής.

————————————————


[1] http://eugeniakatoufa.blogspot.com/p/blog-page_6938.html

[2] Christopher Morley (1890-1957), Αμερικανός συγγραφέας.

[3] Βιργίλιος, Ρωμαίος ποιητής (70-19 π. Χ.).

Advertisement
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s