Τα επώνυμα Τσαμαδός (τραγούδι) και Μουγκοπέτρος (κλαρίνο) βρέθηκαν στην επικαιρότητα αυτές τις ημέρες, λόγω των δύο άξιων και ταλαντούχων νεαρών καλλιτεχνών που βρέθηκαν στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου του «Ελλάδα έχεις ταλέντο».
Ακούστηκε ότι ο Άρης Μουγκοπέτρος κατάγεται από την επαρχία Καλαβρύτων και αυτό με ώθησε να αναζητήσω στο «Ιστορικό Λεξικό της επαρχίας Καλαβρύτων» το επώνυμο αυτό, όπου βρήκα τους εξής, καταγόμενους από το Λόπεσι (Άγιο Θεόδωρο) των Καλαβρύτων, που είναι συνοικισμός της Χόζοβας, κοντά στο Βερσίτσι.
Αξίζει να μάθουν οι αναγνώστες αυτού του blog και αυτούς που τίμησαν την Ελλάδα, το 1821:
Μουγκοπέτρος Απόστολος: αγωνιστής του 1821 από Λόπεσι Ψωφίδος. Σε έγγραφο του βασιλιά Όθωνα με ημερομηνία 14.7.1844 (αλλά και σε άλλο του δημάρχου Ψωφίδος Παναγ. Πλιάκα με ημερομηνία 3.7.1844) αναφέρεται ότι με πρόταση του Υπουργείου των Στρατιωτικών, χορηγείται το αργυρούν αριστείο σε 46 άτομα, μεταξύ των οποίων και στον Μουγκοπέτρο Απόστολο 60 ετών από το Λόπεσι Ψωφίδος, «άτινα εκπληρώσαντα καθήκοντα αξιωματικού έλαβον ενεργητικόν μέρος εις τας μάχας υπέρ ανεξαρτησίας της πατρίδος». Ο Ανδρέας Λόντος πιστοποιεί στο τέλος του εγγράφου ότι οι ανωτέρω διετέλεσαν δημογέροντες τον καιρό του πολέμου και αξιωματικοί εις τα στρατόπεδα και έλαβαν ενεργό μέρος στις μάχες … Συνημμένο υπάρχει πιστοποιητικό με ημερομηνία 16 9βρίου 1846 το οποίο υπογράφει ο Β. Πετιμεζάς, στο οποίο αναφέρεται ότι ο αιτών καταγόταν από το Λόπεσι Καλαβρύτων, ότι αγωνίστηκε για την πατρίδα ως στρατιώτης υπό τις διαταγές του περιοδικώς από το 1821 έως το 1828 και ότι έλαβε μέρος στις μάχες Καλαβρύτων, Πατρών, Γεροκομείου, Ακράτας, Κορίνθου, Καυκαριάς και άλλες όπου επολέμησε με πίστη, αφοσίωση και γενναιότητα.
Μουγκοπέτρος Γεώργιος: αγωνιστής του 1821 από το Λόπεσι Ψωφίδος. Σε έγγραφο του βασιλιά Όθωνα με ημερομηνία 14.7.1844 (αλλά και σε άλλο του δημάρχου Ψωφίδος Παναγ. Πλιάκα με ημερομηνία 3.7.1844) αναφέρεται ότι με πρόταση του Υπουργείου των Στρατιωτικών, χορηγείται το αργυρούν αριστείο σε 46 άτομα, μεταξύ των οποίων και στον Μουγκοπέτρο Γεώργιο 50 ετών από το Λόπεσι Ψωφίδος, «άτινα εκπληρώσαντα καθήκοντα αξιωματικού έλαβον ενεργητικόν μέρος εις τας μάχας υπέρ ανεξαρτησίας της πατρίδος». Ο Ανδρέας Λόντος πιστοποιεί στο τέλος του εγγράφου ότι οι ανωτέρω διετέλεσαν δημογέροντες τον καιρό του πολέμου και αξιωματικοί εις τα στρατόπεδα και έλαβαν ενεργό μέρος στις μάχες.Με έγγραφό του από 23 Σεπτ. 1843 ο δήμαρχος Ψωφίδος επενθυμίζει ότι πολλοί δημότες τους οποίους κατονομάζει, μεταξύ των οποίων και αναφερόμενος εδώ, δεν έχουν λάβει ακόμη τα αριστεία τους. Στο περιθώριο της αίτησης υπάρχει η με διαφορετική γραφή ενυπόγραφη σημείωση: «Εις τ’ αρχεία/ Εν Αθήναις την 21 Ιουνίου 1844[;]». Προηγήθηκε ομαδική αίτησή του προς τον δήμαρχο, στην οποία αναφέρεται ότι καταγόταν από το Λόπεσι. Αναφέρεται, ως δικαιούχος Αργυρού αριστείου, σε ονομαστικό κατάλογο του υπουργείου Στρατιωτικών, 46 αριστειούχων, με ημερομηνία 8.7.1844.
Μουγκοπέτρος Σταμάτης: από Λόπεσι Ψωφίδος. Με έγγραφό του από 23 Σεπτ. 1843 ο δήμαρχος Ψωφίδος επενθυμίζει ότι πολλοί δημότες τους οποίους κατονομάζει, μεταξύ των οποίων και αναφερόμενος εδώ, δεν έχουν λάβει ακόμη τα αριστεία τους. Στο περιθώριο της αίτησης υπάρχει η με διαφορετική γραφή ενυπόγραφη σημείωση: «Εις τ’ αρχεία/ Εν Αθήναις την 21 Ιουνίου 1844[;]». Προηγήθηκε ομαδική αίτησή του προς τον δήμαρχο, στην οποία αναφέρεται ότι καταγόταν από το Λόπεσι. … Συνημμένο υπάρχει πιστοποιητικό με ημερομηνία 5 9βρίου 1846 το οποίο υπογράφει ο Β. Πετιμεζάς, στο οποίο αναφέρεται ότι ο αιτών καταγόταν από το Λόπεσι Ψωφίδος Καλαβρύτων, ότι αγωνίστηκε για την πατρίδα ως στρατιώτης υπό τις διαταγές του περιοδικώς από το 1821 έως το 1828 και ότι έλαβε μέρος στις μάχες Καλαβρύτων, Πατρών, Γεροκομείου, Σαραβαλίου, Τριπόλεως, Κορίνθου, Καυκαριάς και άλλες όπου επολέμησε με πίστη, αφοσίωση και γενναιότητα.
Στο Ιστορικό λεξικό περιλαμβάνονται περισσότερες πληροφορίες, καθώς και οι πηγές τους.