Μία ακόμα αδιάσειστη (και άγνωστη) μαρτυρία, ενός Καλαβρυτινού για την έναρξη της Επανάστασης στα Καλάβρυτα.

Στις 23 Ιουλίου 1833, ο εν λόγω προύχοντας των Καλαβρύτων, έστειλε έγγραφο προς την εξεταστική επιτροπή. Το έγγραφο είναι αντίγραφο του πρωτοτύπου, το οποίο πρωτότυπο κατείχαν απόγονοί του.

Αυτό το έγγραφο αρχίζει ως εξής:

«Ο υποφαινόμενος εις των προκρίτων της επαρχίας Καλαβρύτων ότε η επαρχία αύτη πρώτη των άλλων ενικήθη [εκινήθη] εις τον ιερόν αγώνα…».

(η υπογράμμιση είναι από εμένα).

Στη συνέχεια και μεταξύ άλλων και τα εξής:

«…ότι κατά το 1821 Μαρτίου 15, ότε κατά το πρώτον εκτυπήσαμεν μετά των συναγωνιστών μας τους Καλαβρυτινούς Τούρκους και εξεβιάσαμεν αυτούς εις συνθήκην…».

και η ημερομηνία του:

Το έγγραφο αυτό, το οποίο έχει μνημονευτεί στο «Ιστορικό Λεξικό της επαρχίας Καλαβρύτων», ουδείς όσων παρουσιάσαν βιβλία σχετικά με την έναρξη της επανάστασης, μετά την έκδοση του εν λόγω «Λεξικού», το αναφέρει. Παρ’ όλα αυτά, αυτό το έγγραφο είναι ένα πολύ σημαντικό αποδεικτικό στοιχείο, για την έναρξη της Επανάστασης.

Έχει γραφεί μόλις 12 χρόνια μετά την έναρξη αυτής, πέντε χρόνια πριν του Β.Δ. 15/21 Μαρτίου 1838, το οποίο καθιέρωσε την 25 Μαρτίου 1821 ως συνεκτική και συμβολική όλων των γεγονότων της Πελοποννήσου ημερομηνία έναρξης του αγώνα κ.λ.

Ο σημαντικός «πρωτοκλασάτος» αυτός Καλαβρυτινός, τι λέει;

α) Ότι η επαρχία αυτή των Καλαβρύτων, πρώτη εκινήθη (προφανώς το «ενικήθη» είναι λάθος κατά την αντιγραφή) εις τον ιερόν αγώνα.

β) Ότι στις 15 Μαρτίου «Κατά το πρώτον», αναφέρει, εκτύπησαν με τους συντρόφους του, τους Καλαβρυτινούς Τούρκους και τους εξανάγκασαν σε συνθήκη (παράδοση). Η ημερομηνία αυτή ίσως είναι πολύ διαφωτιστική για την έναρξη της πολιορκίας των πύργων στα Καλάβρυτα. Είναι δύο ημέρες πριν τ’ Αξιαλεξιού και έξι ημέρες πριν την απαλευθέρωση των Καλαβρύτων.

γ) Ότι και ο ίδιος συμμετείχε σ’ αυτό το «χτύπημα». Επομένως, ως μετέχων στα γεγονότα εγνώριζε πολύ καλά ό,τι έγραφε και λόγω της σοβαρότητάς του δεν μπορεί να έγραφε ψέμματα, δεδομένου ότι ήταν γνωστός «τοις πάσι».

Το όνομά του έχει καταγραφεί, όπως ανέφερα στο «Ιστορικό Λεξικό της επαρχίας Καλαβρύτων», αλλά περισσότερα στοιχεία περί αυτού διευκρινίζονται στο υπό συμπλήρωση «Ιστορικό Λεξικό της επαρχίας Καλαβρύτων», όταν και εάν αυτό επανεκτυπωθεί.

Advertisement
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s