Άλλη μία αναφορά για την «πρώτη φωνή του πολέμου» που «εξερράγη στα Καλάβρυτα».

Στις 26 Δεκεμβρίου 1843, 22 χρόνια μετά την έναρξη της επανάστασης του 1821, οι οπλαρχηγοί Κανέλλος Δεληγιάννης, Δημ. Μελετόπουλος, Β. Πετιμεζάς, Ν. Πετιμεζάς και Δ. Πλαπούτας, στην Αθήνα,  έδωσαν ένα πιστοποιητικό σε δύο μοναχούς του Μ. Σπηλαίου, στο οποίο μεταξύ άλλων, αναφέρουν: «… ότε μάλιστα η πρώτη φωνή του πολέμου εξερράγη εις Καλάβρυτα οι ρηθέντες […] παρευρέθησαν επικεφαλής επέκεινα των πεντήκοντα στρατιωτών έκαστος, ακολουθούντες τούτο μέχρι της καταπαύσεως του πολέμου…».

Όπως διαπιστώνετε από τα τμήματα του εγγράφου τα οποία παραθέτω, τα γράμματα έχουν γίνει αχνά γιατί γράφτηκαν πριν πολλά χρόνια, είναι όμως ευδιάκριτα και ικανά να συμβάλλουν στην αλήθεια, αρκεί να τους δώσουμε την πρέπουσα προσοχή.

Εκ των επιφανών αξιωματικών οίτινες υπέγραψαν αυτό το πιστοποιητικό, οι Πετιμεζαίοι ήσαν Καλαβρυτινοί (Σουδενιώτες) και ο Μελετόπουλος Αιγιώτης. Ο Πλαπούτας όμως και ο Δεληγιάννης δεν ήσαν Καλαβρυτινοί (ο μεν Πλαπούτας ήταν από το Παλούμπα της Λιοδώρας, με μεγάλη πολεμική δραστηριότητα στην  επαρχία Καλαβρύτων, ο δε Δεληγιάννης από Τα Λαγκάδια Γορτυνίας). Είχαν άραγε λόγο να αναφέρουν ψευδώς ότι η πρώτη φωνή του πολέμου εξερράγη εις Καλάβρυτα; Όπως δε, διακρίνω από τη θέση των υπογραφών, το έγγραφο αρχικά έχει υπογραφεί από τους Δεληγιάννη και Μελετόπουλο και στη συνέχεια (επικουρικά;) από τους Πετιμεζαίους και τον Πλαπούτα.

«…η πρώτη φωνή του πολέμου εξερράγη εις Καλάβρυτα…». Αυτά αναφέρουν και μάλιστα σε σχετικά «κοντινό» χρόνο μετά την έναρξη της επανάστασης. Η Ένδειξη αυτή είναι γραπτή, είναι σοβαρή και ουδεμία επιδέχεται αμφισβήτηση.

Τα πλήρη στοιχεία των αγωνιστών παρατίθενται στο «Ιστορικό Λεξικό της επαρχίας Καλαβρύτων» και επί πλέον στο λ. όπου τα αποδεικτικά στοιχεία για την έναρξη της επανάστασης στην επαρχία Καλαβρύτων.

Πηγή: Τα έγγραφα προέρχονται από τα Γ.Α.Κ.

Σημ.: Το κείμενο υπόκειται στους περιορισμούς της νομοθεσίας περί πνευματικής ιδιοκτησίας.

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s