«Αγαθά στοιχειά». Συλλογή διηγημάτων της κ. Παναγιώτας Π. Λάμπρη.

Πριν λίγες ημέρες, έλαβα από την κα Παναγιώτα Π. Λάμπρη[1] την ηλεκτρονική έκδοση του βιβλίου της με τίτλο «Αγαθά στοιχειά/ Διηγήματα» (Πάτρα 2022, https://issuu.com/panagiotalampri/docs/_-_4edc698a5c8dac) και την ευχαριστώ πολύ για την τιμή στο πρόσωπό μου.

Το βιβλίο αυτό το οποίο, αφιερώνεται στην αείμνηστη μητέρα της συγγραφέως,  αποτελείται από 174 σελίδες, είναι μία συλλογή από δεκατέσσερα διηγήματα, καθένα των οποίων αναφέρεται σε μια γυναίκα: την Αλεξάνδρα, την Αναστασία, τη Βάγγιω, τη Βασιλική, την Ευανθία, τη Θανάσω, την Κωνστάντω, τη Λάμπρω, τη Λένη, τη Μαριάννα, την Όλγα, την Πανάγιω, τη Φανή και  τη Χρύσω. Κάθε διήγημα φέρει σαν τίτλο το όνομα μιας εξ’ αυτών. Κάθε μία δε εξ’ αυτών των γυναικών αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της οικογένειας που αυτή δημιούργησε αλλά και μία σημαντική και ξεχωριστή μορφή της κοινωνίας. Είναι η γυναίκα σύζυγος, κόρη , μάνα, γιαγιά, είναι η γυναίκα αγρότισσα, η γυναίκα του μόχθου, της προσφοράς, η γυναίκα η άξια που, μέσα από πολλές δυσκολίες κυρίως τα περασμένα χρόνια αλλά και σήμερα ίσως περισσότερο, κράτησε ψηλά το γόητρό της, έμεινε πιστή στο καθήκον της, στον άνδρα της, στην οικογένειά της και ανάθρεψε τα παιδιά της.

Αυτές τις ευαίσθητες αλλά και σκληρές γυναίκες εξυμνεί η κα Λάμπρη, αλλά πως; Συνθέτοντας τις προσωπικότητές τους με έναν ιδιαίτερα ευχάριστο, κομψό, γλαφυρό αλλά και «κοφτό» τρόπο που σε φέρνει πρόσωπο με πρόσωπο με κάθε μία εξ’ αυτών, ζωγραφίζοντας με καθαρά και έντονα χρώματα το περιβάλλον τους, μεταφέροντας τις τοπικές συνήθειες, τα τοπικά ήθη και έθιμα, τη σκληρή ζωή στην ύπαιθρο. Περιγράφοντας τους χαρακτήρες τους, τα βιώματά τους, την ψυχική τους διάθεση, την ανάγκη τους να μιλήσουν σε κάποιον, δηλαδή στον αναγνώστη. Πετυχαίνει να σε φέρει χρόνια πίσω, τότε που η ζωή ήταν διαφορετική, φτωχική, δύσκολη αλλά και ευχάριστη.

Διάβασα αυτά τα διηγήματα. Καθένα εξ’ αυτών μου θύμισε κάτι από το παρελθόν, είχε κάτι να μου πει και μου άφησε μια γλυκόπικρη γεύση από τη ζωή στην επαρχία σε αντιστοιχία με τη μετέπειτα ζωή στο πολύβουο άστυ. Κάθε μία από αυτές τις γυναίκες είναι μια ξεχωριστή και ιδιαίτερη ιστορία και ένα παράδειγμα για το «πως δένεται το ατσάλι» διαχρονικά.

Το πόνημα συνοδεύεται από «Γλωσσάρι» και από φωτογραφίες κυρίως αυτών των γυναικών και άλλων.

Αναφέρεται επίσης ότι το διήγημα «Η Βάγγιω» (σελ. 39) έλαβε το Ειδικό βραβείο «Αλέκος Κοντόπουλος» στον 1ο Λογοτεχνικό Διαγωνισμό της Βιβλιοθήκης της Αγίας Παρασκευής Αττικής (2021).

Μέσω της «πλατφόρμας “ISSUU” που έχει εκδοθεί το βιβλίο «Αγαθά στοιχειά», μαθαίνουμε ότι έχουν εκδοθεί εκεί και τα εξής έργα της κ. Λάμπρη: «Στιγμές» (ποιητ. Συλλογή – 2022), «Ψηφίδες» (ποιητ. Συλλογή – 2021), «Σε δρόμους του Νεπάλ» (ταξιδιωτ. Εντυπώσεις – 2020), «Ροές» (ποιητ. Συλλογή – 2020), Σταθμοί στον Χρόνο (ποιητ. Συλλογή – 2019), «Λιανοτράγουδα» (ποιητ. Συλλογή – 2019).  Επίσης διαβάζω ότι: Το 2006 εξέδωσε τη λαογραφική μελέτη «Ροδαυγή – Το Ρόδο της Αυγής», το 2009 τη συλλογή διηγημάτων «Το χάσικο ψωμί», το 2011 τη μελέτη «Κ. Α. Διαμάντης, ο Ιστορητής», το 2014 την ποιητική συλλογή «Ἐν ὀδύναις», το 2015 τη μελέτη «Η Μνήμη της Γεύσης – Αρχέγονων Ηπειρωτικών Εδεσμάτων Συναγωγή», το 2016, σε β’ έκδοση, το βιβλίο της «Ροδαυγή – Το Ρόδο της Αυγής», το 2017 τις ταξιδιωτικές εντυπώσεις «Σε δρόμους της Κίνας», το 2018 την ποιητική συλλογή «Χαρμολῦπες» κ. ά.

Καλή πορεία στο πόνημά σας κα Λάμπρη!

Και σε άλλα ανώτερα!

—————————————————————————————————-


[1] Η κα Παναγιώτα Π. Λάμπρη γεννήθηκε στη Ροδαυγή Άρτας. Είναι απόφοιτος της Φιλοσοφικής σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσ/κης και υπηρέτησε στη Δ/βάθμια Εκ/ση. Αρθρογραφεί, δημοσιεύει βιβλιοπαρουσιάσεις, διηγήματα, μελέτες και ταξιδιωτικά κείμενα κι έχει βραβευτεί σε λογοτεχνικούς διαγωνισμούς….

Θ. Τζώρτζης.

Advertisement
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s