Πριν μερικές ημέρες πήρα από τον αγαπητό διαδικτυακό φίλο κο Κώστα Τζαναβάρα, σε μορφή pdf, το αποτελούμενο από 24 σελίδες «Δοκίμιο για την Ελληνική αναγέννηση» με τίτλο «Ο διάλογος εθνικής αυτογνωσίας και ο εορτασμός του 1821 – Δοκίμιο επί της ουσίας και της διαδικασίας» Ιούλιος του 2020, και τον ευχαριστώ για την τιμή που μου έκανε να μου στείλει αυτό το πόνημά του.
Ο κος Κώστας Τζαναβάρας, όπως και από την πρώτη σελίδα του δοκιμίου φαίνεται, δηλώνει «Α.Τ.Μ.-Ε.Μ.Π./ σύμβουλος μηχανικός-συγγραφέας ελεύθερος σκοπευτής πολιτικός» και διαμένει στην Κορινθία.
Διάβασα με προσοχή αυτό το δοκίμιο. Δεν είμαι κριτικός βιβλίων, ούτε πολιτικός.
Η γεύση που μου έμεινε είναι η προσπάθεια του συγγραφέα να αφυπνίσει όσους είτε έχουν επαναπαυθεί στις δάφνες των προγόνων μας, είτε μένουν αδρανείς λόγω αδιαφορίας.
Επικαλείται την ιστορία και το παρελθόν της χώρας, αναδεικνύει μειονεκτήματα της φυλής μας και κάνει συγκρίσεις μεταξύ ελληνικού και ρωμαϊκού πολιτισμού, προτείνει μεθόδους δημοσίου διαλόγου και «στρατηγική απεγκλωβισμού». Εξάγει συμπεράσματα.
Αυτά σε συνάφεια με τον εορτασμό των 200 χρόνων από την έναρξη της επανάστασης του 1821.
Στις διαπιστώσεις του συμφωνώ σε μεγάλο ποσοστό… Πιστεύω όμως ότι για να γίνει πράξη η θεωρία πρέπει να καλυφθεί ένα μεγάλο κενό που υπάρχει μεταξύ τους, το οποίο στην περίπτωση της πατρίδας μας είναι όχι μόνο μεγάλο αλλά και πολύ δύσκολα μπορεί να καλυφθεί.
Επειδή ο συγγραφέας δηλώνει «πολιτικός», και «Πολιτική είναι η ικανότητα να παρουσιάζεις σήμερα τι θα γίνει αύριο και να εξηγείς αύριο γιατί δεν έγινε» (Τσώρτσιλ), του εύχομαι να γίνει το όραμά του πραγματικότητα και οι προσπάθειές του να «πιάσουν τόπο». Θα είναι ένα σημαντικό βήμα εμπρός για την πορεία της χώρας μας στο μέλλον… Καλή τύχη αγαπητέ κε Τζαναβάρα!


