Δύο ακόμα αγωνιστές του 1821 από την Χαλανδρίτσα Φαρών.

  1. Μπαρδούτζος Σταμάτης.

Από την Πάτρα στις 12 Δεκεμβρίου 1841 οι: Δημήτριος Χρυσαντακόπουλος ταγματάρχης, Αγγελής Σακέτος λοχαγός και Χρήστος Καραμπαμπάς λοχαγός, πιστοποιούν ότι ο εκ Χαλανδρίτσης Σταμάτης Μπαρδούτζος υπηρέτησε υπό τις διαταγές των στον αγώνα για την ελευθερία της πατρίδος και έλαβε μέρος στη μάχη της  Ακράτας κατά του Δράμαλη, στις Πολιορκίες Πατρών, στα Τρίκορφα της Τριπόλεως, δείξας άμεμπτο διαγωγή και ευπείθεια στους ανωτέρους του.

Τη γνησιότητα των υπογραφών βεβαιώνει, στη Χαλανδρίτσα, ο δήμαρχος Φαρών Α. Σπηλιωτόπουλος.

2.Μαυραϊδόπουλος Χρήστος.

Στις 20 Δεκεμβρίου 1841, ο εκ Χαλανδρίτσης Χρήστος Μαυραϊδόπουλος ετών 40, υπέβαλλε αίτηση στο Δήμαρχο Φαρών για απονομή αριστείου. Συνημμένα αυτής υπέβαλλε πιστοποιητικό των Δημητρίου Χρυσανθακοπούλου, Δ. Ευμορφόπουλου και Σπ. Καρασπύρου, περί των αγώνων του για την ελευθερία της πατρίδος, με την παράκληση να διαβιβαστύν αρμοδίως.

Στο περιθώριο της αίτησης ο Δήμαρχος Φαρών βεβαιώνει ότι ο αιτώνδεν διώκεται για κάποιο αδίκημα, ότι είναι αμέπτου διαγωγής και ότι δεν υπάρχει άλλος στο δήμο αυτό με το ίδιο ονοματεπώνυμο.

Το πιστοποιητικό συντάχθηκε στο Κούμανι στις 10 Δεκεμβρίου 1841, υπογράφεται από τους Δημήτριο Χρυσανθακόπουλο ταγματάρχη, Δ. Ευμορφόπουλο συνταγματάρχη και Σ. Καρασπύρο λοχαγό και αναφέρει ότι ο Χρήστος Μαυραϊδόπουλος επολέμησε υπό τις διαταγές τους στην Ακράτα κατά του Δράμαλη, στην πολιορκία των Πατρών όπου αιχμαλωτίστηκε κα στη συνέχεια «πάλιν κατέφυγε» και εντάχθηκε στο στράτευμα του Γενναίου Κολοκοτρώνη, λαμβάνοντας μέρος στη μάχη των Αθηνών. Πιστοποιείται επί πλέον ότι ο Μαυραϊδόπουλος επέδειξε άμεμπτο διαγωγή και υπήρξε ευπειθής στις διαταγές των ανωτέρων του.

Η γνησιότητα των υπογραφών των παραπάνω στρατιωτικών επικυρούται υπό του συμβολαιογράφου Πατρών Αθανασίου Παπατριανταφυλλίδη στις 20 Δεκεμβρίου 1841.

Πηγή: Γ.Α.Κ.

Σημείωση: η ανάρτιση υπόκειται στη νομοθεσία περί πνευματικών δικαιωμάτων.

Θ. Τζώρτζης.

Advertisement
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s