Οι μάχες στις οποίες μετείχαν Καλαβρυτινοί κατά το 1821.

Έχουμε εισέλθει στο μήνα Μάρτιο, όστις είναι ο μήνας των προεπαναστατικών (ή πρωτεπαναστατικών) γεγονότων στην επαρχία Καλαβρύτων κατά το 1821.

Παρουσιάζεται στη συνέχεια πίνακας 192 μαχών, ακροβολισμών, ή συμπλοκών με τους Τούρκους, κατά την Επανάσταση του 1821, όπου μετείχαν Καλαβρυτινοί κυρίως και Αχαιοί, αλλά και από άλλες περιοχές αγωνιστές.

Όπως διαπιστώνετε, οι μάχες αυτές έχουν γίνει είτε στην επαρχία Καλαβρύτων, είτε στην ευρύτερη Αχαΐα, είτε στην Πελοπόννησο, είτε στη Ρούμελη, είτε αλλού. Αναφέρονται ξεχωριστά μάχες «Πελοποννήσου» και «Στερεάς Ελλάδος», διότι οι οπλαρχηγοί τις αναφέρουν έτσι, χωρίς να προσδιορίζουν επακριβώς την περιοχή όπου έγιναν. Αυτές οι μάχες είναι οι ελάχιστες αναφερόμενες γραπτώς, αφού σε όλα σχεδόν τα πιστοποιητικά οι υπογράφοντες οπλαρχηγοί συμπληρώνουν «και σε άλλες πολλές».

Ενδεικτικά σε επόμενο πινακάκι παραθέτω το πλήθος των Αγωνιστών κατά μάχη (εντός των παρενθέσεων) και μόνο για τις 15 πρώτες, ώστε να γίνει αντιληπτό το μέγεθος και η ποιότητα της έρευνας.

Αυτοί οι αγωνιστές οι μετέχοντες στις 192 αυτές μάχες πρόκειται να ταξινομηθούν ως εξής:

Α. Κατά αλφαβητική σειρά του ονοματεπωνύμου τους με αναφορά του τόπου καταγωγής, όλων των μαχών στις οποίες έλαβε μέρος καθείς εξ αυτών, ως επίσης και την πηγή των πληροφοριών.

Β. Κατά χωριό καταγωγής.

Γ. Κατά μάχη.

Οι παραπάνω αναφερόμενοι αγωνιστές (με ονοματεπώνυμο και λοιπά στοιχεία), οι οποίοι υπερβαίνουν τους 5.100, προέρχονται από την επαρχία Καλαβρύτων όπως αυτή εκτεινόταν κατά την περίοδο εκείνη του 1821, από την περιοχή της Αιγιαλείας (μερικώς), από την περιοχή των Πατρών (Νεζεροχώρια κ.λ.), (μερικώς), αλλά και κατ’ ελάχιστο, από άλλες περιοχές της Ελλάδος.

Οι πηγές άντλησης των στοιχείων αυτών είναι τα πιστοποιητικά των οπλαρχηγών, οι κατάλογοι των αριστειούχων, οι στρατιωτικοί κατάλογοι, Διάφορα έγγραφα από τα ΓΑΚ., την Εθνική Βιβλιοθήκη κ. λ. αλλά και κάποιες μονογραφίες κ.λ. στοιχεία τα οποία έχουν καταγραφεί ή συμπληρωθεί στο «Ιστορικό Λεξικό της Επαρχίας Καλαβρύτων» και αλλού.

Οι πίνακες αυτοί δεν έχουν οριστικοποιηθεί, διότι συνεχίζεται η σχετική έρευνα η οποία έχει ξεκινήσει πριν ένα περίπου χρόνο.

Σημείωση: Τελειώνοντας, υπενθυμίζω τη σχετική νομοθεσία και εφιστώ την προσοχή σε επίδοξους λαθροαντιγραφείς και άλλους τέτοιους, ότι εις ουδένα επιτρέπω αυτό χωρίς την άδειά μου.

Θ. Τζώρτζης.

Advertisement
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s