Ένα ακόμα έγγραφο αναφερόμενο στην Αγία Λαύρα και την εκεί ύψωση της Σημαίας την 25 Μαρτίου 1821…

Στις 15 Μαρτίου 1846, στάλθηκε προς τον Βασιλέα και τη Βουλή των Ελλήνων, ένα σημαντικό έγγραφο, το οποίο μας παρέχει αρκετές πληροφορίες τόσο για την ύψωση του Λαβάρου, όσο και για την ιστορία της Αγίας Λαύρας.

Το έγγραφο αυτό αρχίζει ως εξής:

«Αρ. πρωτ. 42/ …/ Ότι εις την ιεράν μονήν της Αγίας Λαύρας ανεπετάσθη κατά την 25 Μαρτίου του πρώτου της εθνεγερσίας μας έτους υπό του αοιδήμου Παλαιών Πατρών Κυρίου Γερμανού το ιερόν της Ελευθερίας Λάβαρον, φέρον την ενθουσιώδη επιγραφήν «ή ελευθερία, ή θάνατος», και εδόθη υπέρ πίστεως και πατρίδος ιερός όρκος υπό των παρευρεθέντων εις την όντως θείαν εκείνην τελετήν πολιτικών, στρατιωτικών και κληρικών. ουδείς ο αντιλέγων.».

Δεν δίδω περισσότερα στοιχεία περί αυτού του εγγράφου, για ευνόητους λόγους.

Το έγγραφο αυτό έχει γραφεί 25 χρόνια μετά την έναρξη της Επανάστασης του 1821, είναι 10σέλιδο, έχει γραφεί από επίσημο φορέα, όπως και ο αριθ. του πρωτοκόλου μαρτυροί και δεν επιδέχεται αμφισβήτιση και για τον πρόσθετο λόγο ότι απευθύνεται στον Βασιλέα και στις Βουλές των Ελλήνων.

Προέρχεται από τα ΓΑΚ. και παραθέτω εδώ το απόσπασμα αυτού για τους λόγους που σε προηγούμενα ανάλογα έχω αναφέρει και αφορούν τους αμφισβητίες, τους μηδενιστές και όσους δεν γνωρίζουν και επιθυμούν να μάθουν αλλά και σε όσους καμώνονται ότι γνωρίζουν. Ευτυχώς «τα γραπτά μένουν».

Πηγή: ΓΑΚ.

Σημείωση: Ισχύουν όσα και σε προηγούμενες αναρτήσεις μου έχω αναφέρει, για τους περιορισμούς της νομοθεσίας, περί πνευματικής ιδιοκτησίας.

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε