Σαν Σήμερα: 17 Φεβρουαρίου…

Σε έγγραφο με ημερομηνία 17 Φεβρουαρίου 1830, προς τον Διοικητή Καλαβρύτων, οι κάτοικοι της Ράχοβας προσδιορίζουν την τοποθεσία και τα όρια εντός των οποίων μπορεί να ανεγερθεί η σχολή και προσθέτουν διευκρινήσεις σχετικά με το οικόπεδο ανέγερσης της εκκλησίας.

Αναφέρονται τα ονόματα: Νικόλαος Μουρτάζος, Κωνσταντίνος Πούμπας, Γεώργιος Καλαντζής, Παπα Ιωάννης Οικονόμος, Γεώργιος Γαλάνης, Παπα Ανδρέας, Πανάγος Πλασταράς, Παπα Χρήστος, Αναγνώστης Πλασταράς, Γεροαναγνώστης Κουμπούρος, Γιάννης Μιχαλόπουλος, Πανάγος Αποστολόπουλος, Δημήτρης Δημακόπουλος, Σωτήρης […].

Σε έγγραφο του Νικηφ. Παμπούκη προς την επί των εκκλησ. Γραμμ. με ημερομηνία 20 Φεβρουαρίου 1830, αναφέρεται ότι παρ’ ότι ούτος επεστάτησε της ανέγερσης της εν Ράχοβα σχολής, χωρίς να λείψει από τα μαθήματά του, οι εργασίες της διεκόπησαν λόγω του ψύχους και σκέφθηκε ότι θα ήταν σκόπιμο να ανεγερθεί σχολείο στα πεδινά μέρη όπου δεν πιάνει χιόνι και έτσι δεν θα εμποδίζονται οι μαθητές να προσέλθουν στο σχολείο.

Προτείνει τα Χαλκιάνικα ή Ακράτα και αναφέρει τους κλιματικούς και γενικά φυσικούς λόγους υπεροχής. Εζήτησε και έλαβε περί τούτου τη γνώμη του κυρίου Ανδρούτσου Σπανού του κτήτορα της εν Ράχοβα σχολής.

Πηγή: «Ιστορικό Λεξικό της Επαρχίας Καλαβρύτων».

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε