Περί της Αγίας Λαύρας, της 25ης Μαρτίου 1821 κ.λ. συνέχεια…

Αγαπητοί φίλοι αναγνώστες, συνεχίζοντας τις ανιαρές ίσως για μερικούς αναρτήσεις μου για το θέμα αυτό, σας παρουσιάζω στη συνέχεια δύο γραπτές μαρτυρίες, 25 χρόνια μετά την έναρξη της επανάστασης του 1821, οι οποίες μαρτυρίες αποτυπώνουν στο χαρτί ό,τι ήτο γνωστό και δεν επιδεχόταν αμφισβήτηση περί των εις την Αγία Λαύρα γεγονότων στις 25 Μαρτίου 1821.

Ίσως κάποιος να μου πεί: Καλά Τζώρτζη, θεωρείς πιό ασφαλείς, ουσιώδεις και με μεγαλύτερο κύρος, τις μαρτυρίες αυτές από τις πρόσφατες αμφισβητήσεις, διαστρεβλώσεις, Διατάγματα κ.λ.; Θα του απαντήσω: Ναι, διότι αυτοί που έγραψαν αυτές είχαν πρόσφατα τα γεγονότα, ήσαν δημόσια πρόσωπα που σέβονταν τον εαυτόν τους και δεν φανταζόντουσαν ότι κάποιοι στο μέλλον, για αβέβαια, προσωπικά και μικροπολιτικά οφέλη, θα αμφισβητούσαν τα γεγονότα εκείνα.

Μαρτυρίες και αποδεικτικά στοιχεία περί της έναρξης της Επανάστασης στα Καλάβρυτα και περί των προηγηθεισών γεγονότων στην Αγία Λαύρα, υπάρχουν πολλλές και πολλά, μέρος των οποίως έχω παραθέσει (και θα παραθέσω μελλοντικά) εδώ. Όλα αυτά βέβαια έχουν καταγραφεί στο υπό συμπλήρωση πλέον «Ιστορικό Λεξικό της επαρχίας Καλαβρύτων».

Α. Έγραφε ο Νομάρχης Αχαΐας και Ήλιδος προς το υπουργείο των Εκκλησιαστικών το 1846: «… οφείλω όμως να παρακαλέσω ιδίως το υπουργείον να συστήση εις την Α[υτού]. Μ[εγαλειότητα].  ότι η Ιστορική της Αγίας Λαύρας εν Καλαβρύτοις Ιερά Μονή υπήρξεν ο τόπος όπου κατά πρώτον απεφασίσθη η τύχη του Ελληνικού έθνους, ενώ καθ’ όλον το διάστημα του πολέμου η Ιερά αύτη Μονή υπέστη απείρους καταστροφάς, μη φεισθείσα και της προσωπικής των Μοναζόντων εν αυτή Πατέρων και χρηματικών θυσιών...

Β. Ο εκ του υπουργείου των Εσωτερικών σταλθείς στην Αγία Λαύρα Γεωμέτρης Μηχανικός Πατρών Α. Ρίζος, προκειμένου να συντάξει σχέδια και προϋπολογισμό για την ανέγερση νέου ναού σύμφωνα με αίτημα του Ηγουμενοσυμβουλίου της Λαύρας και δεδομένου ότι ο παλαιός ιστορικός ναός ήτο ετοιμόρροπος, έγραφε μεταξύ άλλων το 1846 στο υπουργείο των Εσωτερικών: «…ηναγκάσθησαν δε οι πατέρες να σπεύσωσιν εις την ανέγερσιν του ναού τούτου, καθότι ο ιστορικός ναός της 25ης Μαρτίου του 1821 κείμενος έξωθεν του περιβόλου αυτής, εκτός του ότι είναι ετοιμόρροπος…».

Α.

Β.

Πηγή: Γ.Α.Κ.

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε