Καλή χρονιά: Χρόνια πολλά!

Τελευταία ημέρα του χρόνου σήμερα. Του 2023. Αν με δύο λόγια έπρεπε να περιγραφεί ο χρόνος αυτός, αυτά θα ήσαν: τέλεια απογοήτευση.

Επιγραμματικά.

Στο εξωτερικό: Δύο πόλεμοι σε συνέχεια. «Ηγετίσκοι» οδήγησαν  λαούς σε αιματοχυσία και συνεχίζουν χωρίς έλεος αλλά και χωρίς έλεγχο την εξόντωση αθώων πολιτών ακόμα και παιδιών. Για τον ένα μάλιστα εξ’ αυτών κάποιες φιγούρες γραφικές της πατρίδας μας , όταν πριν 2-3 χρόνια ξεκινούσε τον πόλεμο, κομπορρημονούσαν για το πόσο μεγάλος είναι, για την ικανότητά του για επίτευξη των στόχων του σε 3-4 ημέρες, για την απόφασή του να εξοντώσει τον  ναζισμό και άλλα τέτοια…

Τα αποτελέσματα τα βλέπουμε καθημερινά. Φρίκη , όλεθρος, καταστροφή… Προοπτική καμία.

Οι πεινασμένοι πεινούν περισσότερο και οι χορτασμένοι δεν χορταίνουν…

Ο «γείτονας» παζαρεύει και καραδοκεί να «αρπάξει» ό,τι μπορέσει… και εξακολουθεί να μας στέλνει τους άτυχους και εξαθλιωμένους ανθρώπους που ζητούν μια καλύτερη ζωή, να πνίγονται στο Αιγαίο… Αλλά και για τους σεισμοπαθείς του ούτε «κίχ» δεν ακούγεται.

Οι διεθνείς οργανισμοί θεατές, σχεδόν ανύπαρκτοι… Μόνο τις προβεβλημένες και καλοπληρωμένες καρέκλες τους υποστηρίζουν. Τίποτα άλλο.

Στο Εσωτερικό; Μουντή και βάλε η κατάσταση. Καιρικά φαινόμενα συνηγορούσης και της κυβερνητικής αδιαφορίας ή και ανικανότητας,  κουκούλωσαν στο νερό και τη λάσπη τον ιδρώτα και τους κόπους, αλλά και τα όνειρα και τη ζωή ανθρώπων που για χρόνια αγωνιζόντουσαν να κάνουν κάτι. Πυρκαγιές ανεξέλεγκτες για πολλοστή φορά έκαψαν τη χώρα. Καμμιά ουσιαστική μέριμνα. Μόνο λόγια παχιά και εξαγγελίες. Χαρακτηρίστηκαν βέβαια έντονα τα φαινόμενα αυτά, για ευνόητους λόγους. Αλλά μέχρι εκεί… Γέμισαν τα δάση που κάηκαν ανεμογεννήτριες…. Μετά ξεχάστηκαν όλα.

Η ακρίβεια καλπάζει. Οι κυβερνώντες που βλέπουν ότι οι κερδοσκόποι τα παίρνουν μέσα από τις αυξήσεις από το λαό, και, ενώ θα έπρεπε να τιθασεύσουν την απληστία τους, ή να τα πάρουν από αυτούς και να τα δώσουν στο λαό, τα παίρνουν και αυτοί από τους φόρους του λαού και δίνουν μερικά ψίχουλα σαν βοηθήματα στο λαό. Δηλ. το μέτρημα του Καραγκιόζη: «δικά μου-δικά σου-δικά μου», δίκαια πράγματα.

Έδωσαν αυξήσεις στις συντάξεις 7-8 ευρώ το μήνα και το διατυμπανίζουν όλοι οι πολιτικοί, όπως και άλλα θέματα, μέσα από όλα τα «αντικειμενικά» Μ.Μ.Ε. την ώρα που ο πληθωρισμός είναι διπλάσιος κ.λ. Πως γίνεται κυβερνητικός παράγων να πηγαίνει στην αγορά π. χ. και η κάμερα να βρίσκεται πάντα εκεί; αυτό παραμένει ερώτημα…

Τέμπη-νεκροί, ληστείες, θάνατοι, δολοφονίες, τροχαία κ.λ.… αποτέλεσμα; η ανασφάλεια του πολίτη και σε κάθε επιτυχή ενέργειά της, σπεύδει ο κάθε  υπουργός να το διαφημίσει ως έργο  του, ενώ στις αποτυχίες της σφυρίζει αδιάφορα… και το κερασάκι στην τούρτα; αστυνομικοί που πληρώνονται και θα έπρεπε να φυλάνε τον κόσμο βρίσκονται καθημερινά με τις ώρες στην τηλεόραση και να προξενούν τουλάχιστον σε μένα αλγεινή εντύπωση.

Η αφρόκρεμα των νέων και μορφωμένων παιδιών της χώρας έχει μεταναστεύσει για να βρεί δουλειά. Δουλειά εδώ βρίσκουν εύκολα τα φυντάνια των πολιτικών και των κομματικών θερμοκηπίων.

Στην υγεία τα ίδια. Εγκατάλειψη. Αυτό που κάνει «μπάμ» είναι η επανεμφάνιση των ιδίων που τρομοκρατούσαν με τον κορονοϊό, να ψελλίζουν τα ίδια και τώρα τελευταία. Γιατί; Επίσημη ενημέρωση δεν πρέπει να υπάρχει; Ας το απαντήσει ο πολύς υπουργός υγείας.

Στην Παιδεία: αντί να συμμαζέψουν τα ελληνικά εκπαιδευτικά ιδρύματα και κυρίως τα ανώτατα, πάσχισαν και το καταφέρνουν να φέρουν τα ξένα ιδιωτικά Πανεπιστήμια στην Ελλάδα. Οδεύουμε δηλ. στο δόγμα ενός καθηγητή του παρελθόντος σε βορειοελλαδίτικο πανεπιστήμιο όστις έλεγε ότι τα φτωχά παιδιά δεν πρέπει να σπουδάζουν διότι δεν τους μένει χρόνος για μελέτη, λόγω της εργασίας τους. Όσο για την ποιότητα της παιδείας; Δε νομίζω ότι θα μπορούν τα φτωχά Ελληνόπουλα να φοιτήσουν στο ιδιωτικό ξένο ίδρυμα. Όλοι επίσης γνωρίζουμε ότι στη μέση κυρίως εκπαίδευση, η παιδεία είναι υποβαθμισμένη.

Στην Εκκλησία δεν θα αναφερθώ διότι η ιεραρχία της μου αναδύει απέχθεια, εκτός βεβαίως πολλών ευτυχώς φωτεινών εξαιρέσεων, κυρίως του απλού κλήρου.

Α! ξέχασα.. είχαμε και τις εκλογές… Αγώνας για την πατρίδα, μάχες, ενδιαφέρον για το λαό, όλα αυτά για 2-3 μήνες μέχρι που εκλέχτηκαν και μετά… πάπαλα. Ευτυχώς αυτό το απέραντο εργοτάξιο, στο οποίο νυχθημερόν αγωνιζόντουσαν και έδιναν μάχη τόσοι γενναίοι και ικανοί μαχητές, σίγησε και μαζί του ησυχάσαμε και εμείς! Μετά από τόσο αγώνα και τόσες μάχες των πολιτικών, των αυτοδιοικητικών και άλλων υποψηφίων, για να σωθεί και να βελτιωθεί αυτή πατρίδα, αυτή η τοπική κοινωνία, πως γίνεται και χειροτερεύει; Ο αγώνας είναι «γιαλαντζί» ή οι «αγωνιστές» ανίκανοι; Ή αμφότερα; Είχα την «τιμή» κατά την προεκλογική περίοδο, να πάρω μηνύματα από εντελώς αγνώστους που με καλούσαν να τους ψηφίσω γιατί «γνωριζόμαστε χρόνια» όπως έλεγαν, ή γιατί η προσφορά τους στον τόπο μου είναι γνωστή, ή…. ή… Αναίσχυντη δηλαδή εξαπάτηση. Πάνω δε απ’ όλα φωτογραφίες, προβολή, θέαμα… Ακόμα και αυτοί οι «δύσμοιροι» αγωνιστές του 1821 χρησιμοποιήθηκαν για την προβολή υποψηφίων.

Αυτά φίλοι μου είναι έργα και συμπεριφορές των αρίστων (ή των αχρήστων;).

Λυπάμαι που, έστω και επιγραμματικά, δεν κομίζω τα ευχάριστα για το χρόνο που πέρασε. Όλοι, και μάλιστα πολύ καλύτερα από εμένα, γνωρίζετε αυτά και άλλα πολλά που δεν έχουν γραφεί εδώ, διότι εδώ είστε και είμαστε και τα ζούμε.  Ζούμε την εποχή της απαξίας, της δήθεν πραγματικότητας, ευημερίας, ελευθερίας, φιλοπατρίας, κ.λ. Αυτή την «δήθεν» οι κυβερνώντες έχουν βρει τον τρόπο, μέσα από τα Μ.Μ.Ε. και άλλες μεθόδους να την πλασάρουν και να την διαφημίζουν ως ρεαλιστική και θεμιτή. Τους πιστεύει κανεις;

Θα είναι ο ερχόμενος χρόνος καλύτερος από τον απερχόμενο; Φοβάμαι ότι δεν θα είναι.

Παρ’ όλα αυτά, έστω και εθιμικά, αν και πιστεύω ότι η ευχή μου ως ταπεινού συμπολίτη σας δεν θα έχει αξία, εκφράζω αυτήν προσέτι δε και την επιθυμία μου να τελειώσουν οι πόλεμοι, να συνετιστούν οι «ηγετίσκοι», να ενδιαφερθούν οι διεθνείς οργανισμοί για τον άνθρωπο και οι Έλληνες Κυβερνώντες για την Ελλάδα και τον Ελληνικό λαό.

Θα ήθελα δε μετά ένα χρόνο να είμαστε και να είστε όλοι καλά και εγώ να διαψευσθώ ο δε νέος χρόνος 2024 να είναι καλύτερος από το 2023.

Καθένας σας και καθεμιά ας έχει το 2024, υγεία, γαλήνη, χαρά, αυτοεκτίμηση, πρόοδο και προκοπή και ό,τι άλλο επιθυμείτε! 

Χρόνια πολλά!

Θ. Τζώρτζης.

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε