Για το Γκολέμι…

(Για τον αναγνώστη που αναζητεί προέλευση του ονόματος).

Σε προηγούμενο άρθρο είχα αναφέρει: Γολέμι ή Γκολέμι ή Γουλέμι είναι χωριά στην Τριταία, όπου αποτελούσε μια ενορία με την Χιόνα και το Κουτροχώρι, στη Θήβα, στην Τριφυλία, Αιτωλία, Λάρισα, οικισμός στην κοινότητα Μάνεσι και ύψωμα κοντά στο χωριό Ζουμπάτα του Παναχαϊκού καθώς και τοπωνύμιο στην Ολυμπία.

 Το 1534 ευρίσκεται οικογένεια Γολέμη στη Ζάκυνθο εκ χωρίου Δράκα, εξελληνισθείσα. Λέγεται ότι ήλθαν εκ Πατρών. Τον 16οαιώνα απαντά οικογένεια Γολέμι ή Βολέμι στην Κεφαλληνία.

Ο Θωμόπουλος αναφέρει ότι η λέξη Γκολέμη είναι βουλγάρικης προέλευσης και σημαίνει «μεγάλος».

Ο Max Vasmer ο οποίος το θεωρεί Σλαβικό αναφέρει:  Γολέμι ON, Kr Τριταίας (Nuch., Stat Απ.., Lex) Πληροί kslav. golěmъ «μεγάλη», της Βουλγαρίας Golem , SKR Golem … υπάρχει πολύ συχνά βουλγαρική Golem , Golema , SKR Golemo . Ο Wasmer υποστηρίζει ότι η προέλευση του ονόματος είναι σλαβική και σημαίνει μέγας τόπος, αρνείται δε ότι είναι το όνομα του οικιστού ή κυρίου της εκτάσεως,  που είναι και το πιθανότερο γιατί ο Σάθας στα «Μνημεία της Ελληνικής Ιστορίας» αναφέρει σε έγγραφο της 1ης Απρίλη του 1512, την Οικογένεια του Στρατιώτη Pasha Golemi. «…Pasha Golemi che ha ducati 4, habbi ducati 5…».

Ο Μπίρης ερευνώντας καλύτερα το Σάθα, αναφέρει Αλβανούς στρατιώτες με το επώνυμο Γκολέμης (Γκολέμης στα αρβανίτικα σημαίνει λαίμαργος) που ήρθαν στην Ελλάδα και σε ανάμνηση των πατρώων εδαφών τους ονόμασαν με τα ίδια ονόματα και τα μέρη όπου εγκαταστάθηκαν. Ο Μπίρης σημειώνει τον τόμο και τη σελίδα των «Μνημείων της Ελληνικής Ιστορίας» του Κων. Σάθα, στην οποία αναφέρονται και αυτοί είναι οι: Γιάννης, τ. 7ος σελ. 147. Γιώργης, τ. 8ος σελ. 337. Δήμας, τ. 8ος σελ. 339. Λάζαρος, τ. 8ος σελ. 337. Λέκκας, τ. 8ος σελ. 459. Μίχας, τ. 6ος σελ. 169. Νικόλας, τ. 7ος, σελ. 92, 98. τ. 9ος  σελ. 62. Πάσχας, τ. 7ος σελ. 104, 119. (Αυτές τις σελίδες θα τις δεις εδώ Γκολέμης ). Επίσης ο ίδιος αναφέρει ότι το Γκολέμης είναι επώνυμο στο Μενίδι και τον Μαραθώνα Αττικής.

Γολέμη βουνό: τπν. (βουνό) στην Κέρτεζη Καλαβρύτων. Γολεμίου κορυφή: τπν. στο Δροβολοβό. Γολέμους: τπν. κοντά στο Καρνέσι όπου έγινε η μάχη μεταξύ Ελλήνων και Ιμπαραήμ.

This entry was posted in Άρθρα, Ιστορία and tagged , , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε