Μία συμβολή για το επώνυμο Πικραμένος.

Με τον δημοσιογράφο κο Πάνο Πικραμένο, από Κορώνη, αντάλλαξα τα παρακάτω μηνύματα, τα οποία και παραθέτω, αφού τον ευχαριστήσω για τη συνεισφορά του στη διερεύνηση του επωνύμου Πικραμένος.

——————————————————————————————-
Time: Τρίτη Μαΐου 15, 2012 at 5:19 μμ
Το e-mail σας: mail@pikramenos.gr
Περιγραφή: βρήκα τυχαία την ιστοσελίδα, λέγομαι Πικραμένος από την Κορώνη και βλέπω το όνομα σε αρκετά κείμενά σας. επειδή έχω ψάξει λίγο τα γενεαλογικά και οι Πικραμένοι της Πάτρας, είναι ένα ακόμη μυστήριο για μένα: υπάρχουν ακόμη στο χωριό σας; και από που κατάγονταν; έχω πολλά να πω για όποιον ενδιαφέρεται.
Ευχαριστώ.
Πάνος Πικραμένος.
——————————————————————————————-
15.5.2012
Κύριε Πικραμένε, καλησπέρα,
Στο χωριό αυτό (Γκέρμπεσι-Προφ. Ηλίας), το οποίο ουσιαστικά δεν κατοικείται το χειμώνα αλλά μόνο το καλοκαίρι, δεν υπάρχει σήμερα κάποιος με το επώνυμο Πικραμένος.
Ελπίζω, αναζητώντας στοιχεία για μια μεγάλη έρευνα που κάνω σ’ όλη την επαρχία Καλαβρύτων, να είμαι και τυχερός ώστε να βρω κάτι περισσότερο απ’ όσα αναφέρω στο blog για το Γκέρμπεσι.
Αν εσείς έχετε στοιχεία για το επώνυμο Πικραμένος, τα οποία ίσως αποτελέσουν πηγή πληροφοριών ή ακόμη και αναζητήσεων ή συζητήσεων, παρακαλώ, εφ’ όσον θέλετε, να μου τα στείλετε μέσω mail ώστε να τα αναρτήσω στο blog, αναφέροντάς σας ως πηγή. Επίσης, πείτε μου αν θέλετε να δημοσιεύσω στο blog το σημερινό μήνυμά σας.
Τέλος σας ευχαριστώ για την προσοχή σας, το ενδιαφέρον σας αλλά και την τιμή που μου κάνετε να διαβάσετε «τα γραπτά μου».
Με τιμή.
Α. Τζώρτζης.

——————————————————————————————-
16.5.2012.
κ. Τζώρτζη καλημέρα

βρήκα το blog σας πολύ ενδιαφέρον καθώς, μεταξύ άλλων, βρήκα και στοιχεία για τους Πικραμένους της περιοχής σας.

Απ ότι είδα στους εκλογικούς καταλόγους του 1865 το όνομα Πικραμένος ή Πικραμμένος εμφανίζεται στο Καραβοστάσι, όπου φαίνεται να είναι και το λίκνο του ονόματος, σε ότι αφορά την Αχαΐα τουλάχιστον. Διορθώστε με αν κάνω λάθος.

Γενικώς, Πικραμένοι ή Πικραμμένοι, υπάρχουν στην Μεσσηνία, στην Κάλυμνο, στην Χαλκίδα και στην Αχαΐα. Το όνομα είναι αρκετά σπάνιο και έτσι εξετάζω το ενδεχόμενο συγγενικής σχέσης και όχι απλής συνωνυμίας. Πριν το 1800 Πικραμένοι της Καλύμνου μετανάστευσαν στην Ρωσία, όπου πήραν το όνομα Γκόργκι, σύμφωνα με τον γιατρό Νίκο Πικραμένο. Επέστρεψαν πρόσφατα στην Ελλάδα, όπου ξαναπήραν το ελληνικό όνομά τους. Επίσης το όνομα εμφανίζεται ως Picramenos (Χαρίλαος) και στην Μάλτα. Φυσικά πάρα πολλοί μετανάστευσαν από το 1900 και μετά στις ΗΠΑ και στην Αυστραλία.
Η καταγωγή μου είναι από την περιοχή Κορώνης Μεσσηνίας, όπου το όνομα ήταν αρκετά διαδεδομένο τουλάχιστον από το 1680, σύμφωνα με την προφορική παράδοση. Σήμερα σχεδόν δεν υπάρχει. Συμμετείχαν στην εξέγερση με τον Μοροζίνι και μετά την ήττα, κάποιοι άλλαξαν το όνομα σε Κυριακούλης και Σταματόπουλος (Κυριάκος και Σταμάτης γιοί του Κώστα Πικραμένου από τα Βουνάρια ή Κολλωνίδες ή Καστέλια, που είχαν πρωτοστατήσει, όπως λέγεται, στην εξέγερση).
Παλαιότερα λεγόμασταν Κόκκαλης (την πληροφορία επιβεβαιώνει ο καθηγητής Σ. Φιλιάνος του οποίου η μητέρα λεγόταν Πικραμένου, ακόμη στην περιοχή μας ονομάζουν Κοκκαλάκηδες) με παλαιότερη καταγωγή μάλλον από την Μάνη. Εκεί όμως υπάρχει χωριό Καραβοστάσι κοντά στο Οίτυλο, και θα είχε ενδιαφέρον αν υπάρχουν στοιχεία, έστω μέσω προφορικής παράδοσης, για το Καραβοστάσι Αχαΐας και αν σχετίζεται με αυτό της Μάνης.
Με τους Πικραμένους της Καλύμνου μιλάω (Γιάννης Πικραμένος, εκδότης εγκατεστημένος στην Πάτρα, εγγονός του πρώτου ομοιοπαθητικού γιατρού στην Ελλάδα). Δεν γνωρίζω εκείνους της Χαλκίδας. Ψαράδες από την Κάλυμνο που είχαν αποκλειστεί στο λιμάνι της Κορώνης έχουν επιβεβαιώσει στον πατέρα μου Κωστάκη Πικραμένο την μετακίνηση μεταξύ Μεσσηνίας-Καλύμνου, λόγω προβλημάτων επί τουρκοκρατίας, όμως η παράδοση στο νησί κάνει λόγο και για σχέσεις με την Μικρά Ασία.
Το Καραβοστάσι που ακριβώς βρίσκεται; Δεν το βλέπω στους χάρτες του google κοντά στο Γκέρμπεσι.
Τι πληροφορίες υπάρχουν για την προέλευση του ονόματος στην Αχαΐα;
Ευχαριστώ
Πάνος Πικραμένος.

ΥΓ φυσικά και μπορείτε να αναρτήσετε τον διάλογό μας στην ιστοσελίδα σας.

——————————————————————————————-
16.5.2012
Κύριε Πικραμένε, καλησπέρα,

Το Καραβοστάσι είναι κοντά στο ακρωτήριο Άραξος, εκεί όπου το Μαύρο όρος (πρώην Μέσα Γκέρμπεσι) και η Παραλίμνη (πρώην Γκέρμπεσι). Αυτά τα Γκέρμπεσι δημιουργήθηκαν από κτηνοτρόφους οι οποίοι κατέβαζαν τον χειμώνα τα κοπάδια τους από το πατρικό τους χωριό Γκέρμπεσι – Προφ. Ηλία των Καλαβρύτων εκεί και στη συνέχεια άρχισαν να μένουν μόνιμα και εποίκησαν την περιοχή. Εκεί, στα Γκέρμπεσι και στο Καραβοστάσι, υπήρχαν κτήματα της μονής Χρυσοποδαρίτισσας των Νεζερών, τα οποία ενοικίαζαν αρχικά Ζoυμπατογκερμπεσαίοι ποιμένες και τα οποία στη συνέχεια καταπάτησαν και ύστερα από διένεξη και πολύχρονους αγώνες περιήλθαν στην κατοχή τους. Μερικά σχετικά με τη διένεξη έγγραφα έχω βάλει στο blog.
Λυπάμαι που δεν έχω άλλα στοιχεία διαφωτιστικά για το επώνυμο αυτό. Ίσως κάποιος αναγνώστης να μπορεί να μας διαφωτίσει.

Καταχωρώ τα στοιχεία που μου στείλατε, όπως ακριβώς μου τα παραθέσατε και ελπίζω να αποτελέσουν βάση διαφωτιστικού διαλόγου.

Τέλος θα παρακαλούσα, σε επόμενο mail σας ή και μέσω της φόρμας επικοινωνίας του blog, να μας γνωρίσετε, εφ’ όσον το επιθυμείτε, την ιδιότητά σας.

Με τιμή.
Α. Τζώρτζης.

This entry was posted in Επικοινωνία αναγνωστών. Bookmark the permalink.

2 Responses to Μία συμβολή για το επώνυμο Πικραμένος.

  1. Ο/Η Γ. Γιαννόπουλος λέει:

    Αγαπητέ κ. Τζώρτζη,

    έχετε αναρτήσει στην ιστοσελίδα ως σχόλιο μια ηλεκτρονική επιστολή που σας απέστειλα τις 06.02.2011 όπου αναφέρω τον Τάκη [μάλλον] Πικραμένο από την προπολεμική Πάτρα, ο οποίος είχε, κατά την μνήμη μου, Πρακτορείο Τύπου ή Εφημερίδων και ήταν ξάδελφος του πατέρα μου Θανάση Γιαννόπουλου, λόγω των κοινών οικογενειακών-γκερμπεσιώτικων ριζών τους. Σήμερα διάβασα στο διαδίκτυο ότι ο υπηρεσιακός Πρωθυπουργός και Πρόεδρος του ΣΤΕ Παναγιώτης Πικραμένος, κατάγεται από την Πάτρα, είναι γιός του ¨Οθωνα Πικραμένου που ήταν ιδιοκτήτης της Εταιρείας Ελληνικού και Ξένου Τύπου, ενώ ο παππούς του ήταν ο ιδρυτής της επιχείρησης Τάκης Πικραμένος.
    Επομένως, είναι σφόδρα πιθανό ο σημερινός υπηρεσιακός Πρωθυπουργός της χώρας και πρόεδρος του ΣΤΕ να κατάγεται από το Γκέρμπεσι.
    Θα ήθελα επίσης να ενημερώσω τον κ. Πάνο Πικραμένο από την Κορώνη ότι στο Γέρμπεσι Αράξου [Δήμος Δυτικής Αχαϊας ή Δυμαίων] διατηρείται ακόμα το επώνυμο και η παρουσία της οικογένειας Πικραμένου.

    Ευχαριστώ,

    Γιώργος Γιαννόπουλος

    • Ο/Η tzathan λέει:

      Καλημέρα κύριε Γιαννόπουλε,

      πράγματι η καταχώρησή σας βρίσκεται με αυτό τον τίτλο: Περί Πικραμένων συνέχεια…
      Posted on Σεπτεμβρίου 6, 2011. Χαίρομαι που κάπως συμπληρώνεται η εικόνα.
      Με τιμή,
      Α. Τζώρτζης.

Σχολιάστε