Ένα νέο βιβλίο για τη μονή των Ταξιαρχών Αιγιαλείας…

Μεγάλη χαρά ένοιωσα όταν πήρα στα χέρια μου σήμερα το βιβλίο με τίτλο «ΟΙ ΙΕΡΕΣ ΜΟΝΕΣ ΤΟΥ ΟΣΙΟΥ ΛΕΟΝΤΙΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΤΑΞΙΑΡΧΩΝ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ», και τούτο για δύο λόγους:

Ο ένας αφορά τη συνέχεια (μετά από 50 χρόνια) της έρευνας και ενασχόλησης των καθηγητών Π. Πανίτσα και Π. Παπαθεοδώρου με τη συγγραφή ενός τέτοιου πονήματος για το μεγάλο μοναστήρι των Ταξιαρχών Αιγίου, δεδομένου ότι είχαν συγγράψει και το 1972 ανάλογο πόνημα με τίτλο «ΤΟ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ ΤΩΝ ΠΑΜΜΕΓΙΣΤΩΝ ΤΑΞΙΑΡΧΩΝ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ».

Ο δεύτερος λόγος έχει να κάνει με την πνευματική σχέση που με συνδέει με τους συγγραφείς, αφού ήσαν καθηγητές μου στη Παράρτημα του Γυμνασίου του Αιγίου, το οποίο λειτουργούσε στη Μονή των Ταξιαρχών. Εγώ εκεί ήμουν μαθητής για δύο χρόνια, το σχολικό έτος 1963-64 και 1964-65. Είχα βέβαια την τύχη να έχω καθηγητή τον κο Π. Παπαθεοδώρου και την επόμενη σχολική χρονιά στο Γυμνάσιο Χαλανδρίτσας.

Το πρώτο εκ των παραπάνω αναφερομένων βιβλίων, το οποίο είχε εκδοθεί στο Αίγιο από τις εκδόσεις Κουτρουμπή το 1972, και το οποίο είχε και εισαγωγικό σημείωμα του εκ του Γκέρμπεσι (Προφ. Ηλία) καταγομένου, ηγουμένου τότε στη μονή των Ταξιαρχών, Θεοκλήτου Παπαζαφείρη (Γιαταγάνα), για το οποίο έχω αναφερθεί άλλοτε στο παρόν blog, ήταν 70 σελίδων και χρησίμευσε ως ενημερωτικός οδηγός κάθε επισκέπτη της μονής αυτής.

Το βιβλίο που σήμερα έλαβα από τους πρώην καθηγητές μου, τους οποίους και ευχαριστώ θερμά για την αποστολή αυτού αλλά και την ιδιόχειρη αφιέρωσή τους, έχει εκδοθεί το 2021 στην Πάτρα, είναι 114 σελίδων, σχήμ 15Χ21, με πολλά και σημαντικά νέα στοιχεία για τα μοναστήρια του Οσίου Λεοντίου και των Ταξιαρχών, είναι περιεκτικό, πολύ καλά γραμμένο και εύκολα κατανοητό από τον απλό αναγνώστη, χωρίς να είναι βαρετό και χωρίς να χάνει την πιστότητα, την σοβαρότητα και την αλληλουχία των ιστορικών γεγονότων.

Περιέχει ιστορικά και άλλα στοιχεία για τα μοναστήρια αυτά. Περιέχει στοιχεία για σημαντικές προσωπικότητες που βγήκαν από αυτό το μοναστήρι των Ταξιαρχών. Περιέχει ακόμα πολλά στοιχεία για τη λειτουργία διαχρονικά του σχολείου στο μοναστήρι αυτό, το οποίο μοναστήρι βοήθησε πολλά ορφανά και φτωχά παιδιά να μάθουν γράμματα, σε πείσμα όσων καταφέρονται κατά των μοναστηριών και γενικά των ρασοφόρων.

Ενδείκνυται και θα ήτο ευχής έργο, αυτό να δίδεται ως ενημερωτικός οδηγός στους επισκέπτες του μοναστηριού.

Ως ηλικιωμένος πλέον μαθητής, των αξιόλογων αυτών ανθρώπων, εκτός από τις, της παιδείας μου, ευχαριστίες μου τις οποίες τους οφείλω και από την καρδιά μου τους εκφράζω, προσθέτω και τις ανάλογες για την τιμή που μου περιποιούν στέλνοντάς μου αυτό το βιβλίο τους.

Σεβαστοί κύριοι καθηγητές, καλοτάξιδο το πόνημά σας και ας είναι πάντα έτσι παραγωγική και αξιέπαινη η προσπάθεια σας και ανοιχτή η αγκαλιά σας…  

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s