Μου έδειξε σήμερα ο γιός μου αυτό το «γλυπτό» που μοιάζει με κορδέλα και κοσμεί την είσοδο του CERN (Conseil Européen pour la Recherche Nucléaire – Ευρωπαϊκό Εργαστήριο Σωματιδιακής Φυσικής) του μεγαλύτερου στον κόσμο κέντρου για τη φυσική στοιχειωδών σωματιδίων, στη Γενεύη, στα σύνορα Ελβετίας και Γαλλίας. Εκεί εργάζονται περί τις 6.500 επιστήμονες από 500 πανεπιστήμια 80 κρατών.



Αυτό το «γλυπτό», αυτή η κορδέλα, με εντυπωσίασε διότι αν γίνει zoom σε 2-3 ορατά σημεία της φωτογραφίας, ανακαλύπτεις ότι, μεταξύ των «ιερών τεράτων», των πνευματικών «κολοσσών» του κόσμου, υπάρχουν και Αρχαίοι Έλληνες αποφθεγματικά καταγεγραμμένοι, και μάλιστα στην Αρχαία Ελληνική γλώσσα.

Διαβάζω:
«Ήρων Αλεξανδρεύς· η γεωμετρία και αι των μηχανών υποθέσεις».
«Ίππαρχος· μετάπτωσις των ισημεριών».
«Ερατοσθένης· γης περίβολος».
«Αρχιμήδης· μοχλοί τε και τροχιλίαι».
Απολλωνίου· τα κωνικά».
«Αρίσταρχος Σάμιος· η γη περί του ηλίου και η σελήνη περί της γης κυκλείται».
«Αρίσταρχος Σάμιος· αναλογία διαμέτρου γης τε ηλίου τε και σελήνης και πόσον απ’ αλλήλων διέχουσιν».
«Ευκλείδης εν τοις Στοιχείοις· επιτελής υπόθεσις περί γεωμετρίας».
«Πλάτων εν Τιμαίω· ως τα όνται τοις γενομένοις, ούτω η αλήθεια τη δόξα».
«Λεύκιππος και Δημόκριτος· τα αμέριστα και άπειρα άτομα».
«Φιλόλαος· η γη περιστρέφεται».
«Εμπεδοκλέους· τα δ’ στοιχεία, αήρ, πυρ, ύδωρ».
«Αναξαγόρας· ηλίου και σελήνης εκλείψεις».
«Οι Πυθαγόρειοι· Πυθαγόρου το Θεώρημα».
«Οι Πυθαγόρειοι· η γη σφαιροειδής εστιν».
«Θαλής Μιλήσιος· περί υλής ουσίας».
Σε άλλο σημείο διακρίνεται το σχήμα και η «ταυτότητα» του Πυθαγορείου θεωρήματος της Γεωμετρίας, το οποίο φέρει κεφαλίδα: Οι Πυθαγόρειοι, ελληνικά γραμμένη.
Πιο πάνω μόλις ελάχιστα διακρίνονται και άλλα σχήματα της Γεωμετρίας.


Αγαπητοί φίλοι δεν σας κρύβω ότι ένα ρίγος με διαπέρασε, ένοιωσα μία εθνική υπερηφάνεια και πολλές σκέψεις στροβιλίστηκαν στο μυαλό μου… γύρω από το ερώτημα: Γιατί οι Ευρωπαίοι και λοιποί επιστήμονες το έκαναν αυτό;
Όλοι όσοι παραπάνω αναφέρονται, είναι Έλληνες γεννημένοι 2.000-2.500 χρόνια πριν:
Ήρων Αλεξανδρεύς: 10-75 μ. Χ., Ίππαρχος: 190-120 π.Χ., Ετατοσθένης: 276-194 π.Χ., Αρχιμήδης: 287-212; π. Χ., Απολλώνιος: 260 ή 246 μέχρι 221-; π. Χ., Αρίσταρχος: 310-230 π.Χ., Ευκλείδης: 325 π.Χ. – 270 π.Χ., Πλάτων: 427-347 π. Χ., Λεύκιππος: 5ος π. Χ. αιώνας, Δημόκριτος: 460-370 π.Χ., Φιλόλαος: 470 π.Χ. – 385 π.Χ., Εμπεδοκλής: 495 π.Χ. –435 π. Χ., Αναξαγόρας: 500-428 π.Χ., Πυθαγόρας: 580-495 π. Χ., Θαλής: 640 ή 624 – 546 π.Χ.
Το τι και πόσο πολύ συνεισέφερε καθείς εξ’ αυτών στην επιστήμη που υπηρετούσε, δεν είμαι ούτε ειδικός ούτε ο αρμόδιος να παραθέσω εδώ, αλλά ούτε και ο χώρος ενδείκνυται.
Όμως το γεγονός και μόνο ότι τα ονόματά τους αυτά, κοσμούν γεγραμμένα σ’ αυτό το «γλυπτό», αυτόν τον ιδιαίτερο και σημαντικό χώρο του CERN, (αλλά ίσως και άλλων πολλών ακόμα πιο σημαντικών, που αλλού μνημονεύονται), μαρτυρεί την γνώση των ξένων επιστημόνων για τη συμβολή τους καθώς και το σεβασμό και την εκτίμηση τους, στο έργο εκείνων.
Είναι μια, θεωρώ, μεγίστη τιμή για τους αρχαίους αυτούς Έλληνες, αλλά και για όλους τους σύγχρονους Έλληνες επιστήμονες.
Για εμάς δε τους λοιπούς, αποτελεί ένδειξη της εκτίμησης και αναγνώρισης, από τους ξένους, των πράγματι αξίων και σημαντικών Ελλήνων και όχι εκείνων εδώ στην Ελλάδα, που με πολιτικά ή κομματικά ή άλλου τέτοιου είδους «πιστοποιητικά» αναγράφονται σε αναμνηστικές πλάκες, σε εγκαίνια, σε έργα κ.λ. ή παίρνουν τίτλους, περγαμηνές και θέσεις, με ασήμαντη ή μηδέν προσφορά στην κοινωνία και στην επιστήμη.
Σημείωση: Όλες οι φωτογραφίες προέρχονται από το διαδύκτιο και τη διεύθυνση: https://home.cern/news/opinion/accelerators/implementing-vision-cerns-future